17.7 C
Podgorica
25.05.2024.

Spajić sa Markovićem: Državno tužilaštvo može očekivati podršku Vlade

 

Borba protiv svih vidova kriminala ključna je za evropski put Crne Gore i u tom smislu rezultati koje ostvaruje Državno tužilaštvo imaju veliki značaj za ostvarivanje napretka u oblasti vladavine prava, saglasili su se predsjednik Vlade Milojko Spajić i vrhovni državni tužilac (VDT) Milorad Marković.

Kako je saopšteno iz Kabineta Spajića, tokom sastanka, koji je održan u Vladi Crne Gore, konstatovano je da se od Državnog tužilaštva očekuje doprinos za ispunjavanje privremenih mjerila, a u konačnom i za zatvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

„Jedan od preduslova za efikasnost u radu, jeste unapređenje prostornih i administrativnih kapaciteta i u tom smislu Državnom tužilaštvu neophodna je konkretna podrška Vlade, u vidu opredjeljivanja neophodnih budžetskih sredstava“, poručio je Marković.

Premijer je saopštio da će državnotužilačka organizacija moći da računa na konkretnu podršku Vlade i vidu obezbjeđivanja boljih uslova za rad.

„Potrebno je prvo da riješimo urgentne probleme, kako bi efikasno preskočili sve prepreke sa kojima se suočavate. To je vrlo važno jer će se rad na polju vladavine prava ocjenjivati i kada postanemo dio Evropske unije“, saopštio je premijer.

U tom smislu u što skorijem roku biće obezbijeđeno preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva u staru zgradu Vlade, što će omogućiti da se riješi i problem prostornih kapaciteta Vrhovnog i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

VDT i premijer saglasili su se da će efikasnijem radu državnotužilačke organizacije doprinijeti i unapređenje međunarodne pravne saradnje, koja će omogućiti da državni tužioci iz Crne Gore do 2028. godine budu u potpunosti spremni da sarađuju i razmjenjuju iskustva sa kolegama iz država Evropske unije.

Na sastanku je zaključeno i da će otvaranje Regionalnog centra za sajber bezbjednost u Crnoj Gori biti od velike pomoći za borbu protiv sajber kriminala i šansa da se dodatno učvrste dobre veze sa Francuskom i Slovenijom, koje učestvuju u projektu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime