12.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Spajić: Podnijeću ostavku ako prosječna plata za godinu ne bude 1.000 eura (UŽIVO)

Premijer Milojko Spajić kazao je da je 44. vlada sačuvala reputaciju, finansijski sistem i ekonomiju Crne Gore. On predstavlja rezultate 44. Vlade za prvih 100 dana.

12:00 Spajić je, na pitanje da li Milović i dalje ima njegovo povjerenje, rekao da je gro rada za zatvaranje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 upravo u Milovićevom resoru.

„Brzina kojom se trenutno odvija taj tempo rada je veoma intenzivan. Sigurno ćemo za mjesec, dva postići u tom sektoru mnogo veće rezultate nego bilo ko prije nas. Fokusirajmo se na rezultate, a ne rekla-kazala priče. Volio bih da, ako bilo ko ima dokaz protiv gospodina Milovića, da se to javno iznese, druge priče me ne interesuju. Samo me interesuje rad i rezultat njega, i svakog drugog člana Vlade. Ako bude zadovoljavao, ostaće tu do daljeg, ako ne bude – neće.“

11:56 Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je rekla, povodom pregovora sa Sindikatom prosvjete o povećanju zarada, da se radi na finansijskog analizi predloga i ministarstva i sindikata.

„U toku naredne nedjelje ćemo imati kako se to odražava na naše finansije, održati drugi sastanak i obavijestiti javnost da li smo bliži u stavovima. Sigurna sam da će prosvjetni radnici i predstavnici sindikata imati osjećaj koliko je važna djelatnost o kojoj se radi, da interesi djece moraju biti na prvom mjestu i da sve drugo može da se radi i rješava paralelno, na način koji neće ugroziti učenike.“

11:55 Na pitanje bezbjednosti i šta će uraditi, Spajić je naveo da je najvažnija izgradnja institucija.

„Te institucije treba da nose stanje bezbjednosti“, naveo je on i dodao da pokušavaju da rade na tome.

Istakao je da traže evropski način razmišljanja te da je brzina rada na poglavljima 23 i 24 intenzivan. Kaže i da je važno fokusirati se na rezultate, te da ga samo to i zanima.

Bitno je, kako je naveo, da se svi moraju fokusirati na rezultate. Naveo je da je broj komisija u Vladi sličan ili isti.

11:49 Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović je podsjetio da su poslanici koji su učestvovali u glasanju – glasali protiv rezultata rada Uprava policije za godinu dana mandata Brđanina.

„Kao neko ko razumije što je predstavnička demokratija, postupio sam po zakonu“, rekao je Šaranović, koji je u decembru predložio smjenu Brđanina.

Rekao je da nisu bitna imena, već da na čelo policije dođe neko ko je stručan i ko će odgovoriti zadacima.

11:45 Ministar finansija Novica Vuković je, komentarišući deficit budžeta, kazao da je pojačana potrošnja dovela do toga.

11:38 Spajić je, na pitanje TV Vijesti kako vidi optužbe na račun ministra pravde da se druži ili ima kontakte sa organizovanim kriminalnim grupama i da li dijeli mišljenje da treba da bude smijenjen šef Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković, rekao da „jedan sekund“ nije odgledao jučerašnjeg odbora „niti ću ikad u životu gledati to.“

„Ne znam nikoga ko je gledao jučerašnji odbor, ko nije izašao kao zombi iz tog procesa.“

„Reforme treba da okrenu ovu državu prema EU, obogate građane i koje treba da naprave vladavinu prava da svaki građanin bude jednako tretiran. Sve što ide u tom pravcu ja podržavam. Egoistično prepucavanje ne podržavam niti želim o tome da raspravljam“, rekao je Spajić.

Na dodatno pitanje je li o tome razgovarao sa ministrom, rekao je da nije.

Spajić nije odgovorio na pitanje da li i on smatra da Šuković treba da bude smijenjen.

Na pitanje da li je razgovarao sa direktorom policije Zoranom Brđaninom i da li je eventualno opcija da se Brđanin sam povuče, rekao je:

„Kao država treba da se ponašamo odgovorno. Svaka institucija treba da se poštuje, ako je sud nešto presudio, treba da se poštuje odluka suda. Mi ćemo u Vladi naći način da prevaziđemo izazove i to je to.“

11:34 Spajić je, na pitanje TV Vijesti da li će podnijeti ostavku ako prosječne plate za godinu ne budu 1.000 eura i minimalne 700, kazao – apsolutno.

Rekao je da Fond PIO nikad neće biti ukinut, kao što nije ni Fond zdravstva iako se ne uplaćuju više doprinosi za zdravstvu, već „ima rekordni budžet za 2024. godinu“.

Dodatno upitan koliko će biti smanjeni foprinosi, rekao je da će „javnost biti blagovremeno obaviještena.“

11:33 Pojasnio je da 412 miliona eura iz Programa rasta EU dolazi po ispunjavanju reformi.

„Imamo više od 80 reformi, a projekti će se kandidovati tek u martu.“

11:31 Spajić je, upitan da prokomentariše optužbe sa jučerašnje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, da su poslanici, ali i član Vlade povezani sa kriminalom, rekao da nije gledao tu „osmočasovnu torturu građana“.

„Takvo ponašanje, koje više priliči muškoj svlačionici iz neke srednje škole, ne želim da komentarišem. Sve optužbe koje bilo ko ima protiv nas, postoji nezavisno tužilaštvo i sudstvo, može da dokaže do kraja, tu bih završio svaku priču“.

11:29 Spajić je naveo da će kapitalni budžet od 240 miliona eura služiti i za dionicu auto-puta od Andrijevice od Mateševa. Naglasio je da rade na reformama i povećanju minimalnih plata.

On je ponovio da je povećanje minimalnih penzija na 450 eura olakšalo život za 74 hiljade građana.

11:26 Spajić je rekao da je mnogo izazova pred Vladom, ali da je za kratko vrijeme uspjela da pokrene proces EU integracija, ekonomiju i infrastrukturu.

„Vlada neće iznevjeriti, sve obećano će ispuniti“, poručio je on.

11:23 Spajić je poručio da je politička stabilnost „naš najveći kapital“ i garant da će se ostvariti puna funkcionalnost svih grana vlasti.

11:23 Spajić je rekao da su u toku aktivnosti na rješavanju problema u Željezari Nikšić, rudniku Brskovo…

Istakao je da je za kulturu i medije opredijeljeno 3,6 miliona eura više nego u 2023. godini.

11:12 Premijer Milojko Spajić je rekao da ova Vlada ima možda i najveću podršku u parlamentu ikad.

Kazao je da se pokazalo da se u Crnoj Gori rađa nova politička svijest koja ima potencijal da se izdigne iznad podjela i da donese doprinos onome što su nesporno zajednički ciljevi svih građana.

Rekao je da je ova Vlada donijela stabilnost i institucionalnu funkcionalnost.

Spajić je rekao da ih je u prvim danima dočekao popis, te da su našli kompromis i dogovor sa partijama, vijećima i opštinama o njegovom održavanju.

Istakao je da je povodom članstva u EU, kao rezultat napora stiglo održavanje međuvladine konferencije u Briselu.

On je rekao da su ciljevi Vlade ambiciozni, ali dostižni.

Istakao je da je Vlada pripremila rebalans i fiskalno odgovoran budžet.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime