25.9 C
Podgorica
14.06.2024.

Spajić dostavio Skupštini predlog za razrješenje Milovića po hitnom postupku

Premijer Milojko Spajić dostavio je Skupštini predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića po hitnom postupku.

“Odlukom o izboru predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore od 31. oktobra 2023. godine, Andrej Milović je izabran za ministra pravde. Kao što je poznato, u proteklom periodu, 44. Vlada preduzela je niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava. U realizaciji intenzivne i dinamicčne agende, najveći broj članova Vlade iskazao je punu posvećenost ovim prioritetima kroz profesionaini i lični angažman”, naveo je Spajić u obrazloženju.

Sa druge strane, tvrdi Spajić, ministar Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su prioriteti Vlade, te je svojim djelovanjem, bez prethodne konsultacije sa premijerom i članovlma Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled kako cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde.

“S obzirom na to da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija. Imajući u vidu član 82 stav 1 tačka 12 Ustava Crne Gore kojim je propisano da Skupština bira i razrješava predsjednika i članove Vlade, podnosim Skupštini predlog da se Andrej Milović razriješi funkcije ministra pravde, po hitnom postupku”, zaključio je Spajić u obrazloženju.

Milović je juče pozvao premijera Spajića da Skupštini Crne Gore predloži njegovo razrješenje.

“Predsjedniče Vlade, godospodine Spajiću, želim da Vam pomognem i pozovem Vas da prekinemo političko mrcvarenje. Stisnite petlju i u najkraćem roku uputite predlog Skupštini da me razriješi funkcije ministra pravde koji je predano radio na dobijanje IBAR-a, deblokiranja poglavlja 23, a Vas često branio kada drugi nijesu htjeli ni smjeli. Spajiću, stajem Vam na političku crtu kako bi sve ovo konačno dobilo demokratski epilog. Zato Spajiću, prekinite ovu farsu koju kreirate sa Vašim šefom kabineta. Predložite moje razrješenje i dođite u Skupštinu da Vi i ja javnosti predočimo račune, a imaćemo šta da kažemo, makar ja”, rekao je između ostalog Milović na vanrednoj konferenciji za medije.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime