12 C
Podgorica
3.12.2023.

SNP spreman na kompromis, SDP će podržati novu vladu u zamjenu za funkcije u Skupštini

Socijalistička narodna partija ostaje pri stavu da Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate ne mogu biti dio manjinske vlade, ali se neće protiviti da ove dvije partije dobiju značajne funkcije u Skupštini Crne Gore, pa i mjesto predsjednika parlamenta, saznaje “Dan” iz više izvora iz partija potpisnica Memoranduma o saradnji.

Iako se situacija mijenja iz dana u dan, sada je sasvim izvjesno da su pregovori o vladi Dritana Abazovića sasvim pri kraju i čeka se samo da se postigne dogovor ko će biti predsjednik Skupštine, odnosno da li će to prihvatiti lider SDP-a Raško Konjević. Prema posljednjim informacijama, Konjević je vrlo blizu mjestu predsjednika parlamenta, prenosi Dan.

Da je do dogovora na neki način došlo potvrdio je juče i potpredsjednik SNP-a Dragan Ivanović, koji je rekao da je njegova partija spremna za određene ustupke kad je u pitanju manjinska vlada jer svaki dan nefunkcionisanja Vlade šteti građanima.

On je u izjavi za Radio Crne Gore podsjetio da se posljednjih dana pojavila opcija da u Vladu uđu SDP i SD.

“Ostavljena je mogućnost da se ovih dana razgovara o tome da, ako ne i jedna i druga, barem jedna od tih partija, posebno SDP, budu sastavni dio te vlade. Mi smo o toj mogućnosti dali svoje mišljenje. Ostajemo pri tome, s tim što smo otvoreni za razgovor i nalaženje nekih mogućnosti” rekao je Ivanović, prenosi portal RTCG.

Kako je dodao, svjesni činjenice da je najveći gubitak za Crnu Goru da Vlade ne bude i da ne radi punim kapacitetom, spremni su za određene ustupke ako to zavisi od SNP-a.

“Sad niti imam dogovoreno u partiji, niti imam ovlašćenje da kažem koja je varijanta u igri. Nećemo tražiti mišljenje DPS-a po svaku cijenu. Spremni smo na neke ustupke. Koje? O tome nema definisanog stava partije. Brzo ćemo ga imati jer smo svjesni činjenice da je svaki dan kašnjenja Vlade šteta po građane”, naveo je Ivanović.

“Dan”, međutim, saznaje da se radi o varijanti da najvjerovatnije SDP, kao partija koja je bila opoziciona i 30. avgusta 2020. godine, dobije mjesto predsjednika parlamenta.

I potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kaže da su pregovori o formiranju nove evropske vlade praktično pri kraju i da će ona će biti izglasana do 15. aprila. On je rekao da očekuje da mandatar Dritan Abazović početkom sljedeće sedmice obavijesti Skupštinu da je spreman da izloži ekspoze i javnosti predstavi sastav nove vlade.

“Pregovori su praktično privedeni kraju, imamo zaokružen set programskih prioriteta i djelovanja Vlade. Očekujem da do kraja ove sedmice imamo i definitivnu sliku ko će biti u Vladi”, kazao je Konatar u intervjuu za agenciju MINA.

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar kaže da će nova evropska vlada biti izglasana do 15. aprila

Upitan koliko je realno da u novoj vladi budu i predstavnici SNP i predstavnici SDP-a i SD, on je rekao da odgovor na to pitanje nameće sama situacija i potreba da Crna Gora krene naprijed.

“Mi smo i rekli da je jedan od motiva zašto smo krenuli u projekat nove, 43. vlade taj da pomirimo Crnu Goru i da država konačno krene naprijed, jer smo došli u fazu blokade našeg evropskog puta”, naveo je Konatar.

Kako je dodao, deblokiranje tog procesa podrazumijeva i izglasavanje funkcija u pravosuđu koje se biraju u Skupštini. On je podsjetio da će Ustavni sud biti u blokadi ukoliko u oktobru ne budu izabrane sudije tog suda.

“Takođe, potrebno je izabrati vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu i popuniti sastav Sudskog savjeta. Sve to nameće da svi moraju da krenu da grade mostove saradnje. Ako stavimo ispred sebe ne ono što je partijski interes URA, SNP-a, SD ili SDP-a, već interes građana i Crne Gore, a to je da bude naredna članica Evropske unije (EU), onda ćemo svi imati obavezu da te mostove pomirenja i saradnje gradimo”, istakao je Konatar.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime