20.1 C
Podgorica
25.06.2024.

Slučaj “Državni udar”: Tužiteljka Protić otvorila bolovanje, Knežević tvrdi da je riječ o opstrukciji

Iako je sudija podgoričkog Višeg suda Zoran Radović za danas predvidio okončanje dokaznog postupka optuženima u predmetu “Državni udar” i davanje završnih riječi sa čim su bili saglasni i optuženi i njihovi branioci, specijalna tužiteljka Marija Raspopović nije bila u mogućnosti da to učini.

Naime, Raspopović je pristupila ročištu kao zamjena za tužiteljku Jelenu Protić koja je u međuvremenu pošla na bolovanje.

Ova činjenica izazvala je burnu reakciju jednog dijela okrivljenih i advokata odbrane koji su kazali da to nije slučajnost te da se SDT poslužio ovim “manevrom” da bi se postupak i nakon osam godina suđenja i dalje prolongirao.

Iako su ranije po odluci suda okrivljeni Milan Knežević i Andrija Mandić bili udaljeni sa ročišta do kraja dokaznog postupka, juče su, kako to procesna pravila nalažu, došli na suđenje, jer su očekivali da će biti održane završne riječi. Kako se to nije desilo morali su ponovo napustiti sudnicu.

Prije izlaska iz sudnice Milan Knežević je insistirao od tužiteljke Raspopović da dobije odgovor da li će ona moći da da završnu riječ.

– Ja zasigurno mogu reći da ću tražiti odlaganje, jer tome ne mogu pristupiti, kazala je Raspopović.

Knežević je prokomentarisao da je u pitanju svojevrsni skandal i klasična opstrukcija SDT-a te da je nemoguće i nedopustivo da tužilaštvo čini ovaj korak nakon više od 200 održanih ročišta i promjene pet postupajućih tužilaca. On je izrazio sumnju da postupak tužilaštva ima i političku pozadinu i dodao da je postupanje bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića i Saše Čađenovića bilo poštenije od,, ovih sad”, jer, kako je kazao, nijesu krili svoje namjere da žele da ih drže u zatvoru.

– Imate li bar informaciju kada će tužiteljka Protić da ozdravi, pitao je Knežević tužiteljku Raspopović, a onda dodao da je i on popio šaku tableta da bi se danas odazvao sudu. Pri izlasku Knežević je u svom stilu pozdravio se sa prisutnima riječima,,da se ne ljubimo”.

Optužena Branka Milić takođe je izrazila sumnju u pristrasno postupanje tužiteljki Marije Raspopović i Jelene Protić imajući u vidu činjenicu da su joj upravo ove tužiteljke ranije odbile neke krivične prijave koje je podnosila, uprkos dokazima sa kojima je raspolagala.

I advokat Nikola Medoijević smatra da je SDT za danas trebalo imati pripremljenu završnu riječ, jer se ona svakako očekivala dok je advokat Miroje Jovanović izrazio sumnju da se ova situacija nije dogodila slučajno i da završne riječi možda neće biti ni u junu, ukoliko, tvrdi on, SDT odluči da,,opet promijeni tužioca”.

Suđenje je konačno nastavljeno provođenjem materijalnih i personalnih dokaza s tim što Više javno tužilaštvo RS nije postupilo ni neposredno ni diplomatskim putem kao ni po zamolnici Višeg suda za dostavljanje dokumenata vezanih za snimke Paje Velimirovića iz 2019 godine.

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je presudu, kojom je 13 optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine osuđeno na skoro 70 godina zatvora i predmet vratio na novo suđenje.

Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov za terorizam u pokušaju bili su osuđeni u odsustvu na 15 i 12 godina zatvora. Lideri Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić na po pet godina zatvora, penzionisani generala žandarmerije Srbije Bratislav Dikić na osam godina zatvora. Na optužnici su se našli i Predrag BogićevićNemanja RistićKristina Hristić, Branka Milić, Milan DušićDragan MaksićSrboljub Đorđević i Mihailo Čađenović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorDAN
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime