12.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Slovenija uvodi kontrole na granici sa Hrvatskom: Šengen propao kao ideja

Slovenska vlada će danas odlučiti o uvođenju kontrola na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, potvrđeno je u srijedu naveče za “N1 Slovenija”, o čemu je ministar već obavijestio hrvatske i mađarske kolege.

Sve više zemalja uvodi kontrole na granicama unutar šengenskom prostora zbog velikog broja ilegalnih ulazaka migranata. Italija je najavila da će zbog promijenjenih okolnosti u Evropi i na Bliskom istoku uvesti nadzor na granici sa Slovenijom. Slijedom toga, u Sloveniji se najavljuje da će uvesti kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom.

Ministri unutarnjih poslova država članica EU-a sastaju se u četvrtak u Luksembourgu gdje će razgovarati o stanju u šengenskom prostoru, implikacijama stanja na Bliskom istoku za unutarnju sigurnost u EU-u i migracijama, piše N1.hr.

Ministarstvo unutrašnjih poslova o tome priprema obavijest i za Evropsku komisiju, u skladu s pravilima Šengena.

“Riječ je o prijedlogu privremene mjere zbog povećanog nivoa procjene terorističke opasnosti u zemljama EU”, rekao je slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar za “N1”.

Istakao je kako će nastojati što manje zakomplikovati život ljudima koji svakodnevno prelaze granicu.

Slovenski sigurnosni stručnjak Boštjan Perne smatra da nema straha za Slovence, koji vikendom rado odlaze u Hrvatsku.

Kada Slovenija uvede unutrašnje kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom, a Italija na italijansko-slovenskoj granici, barem na neko vrijeme biće onemogućen slobodan prelazak granice sa sve četiri susjedne države Slovenije, piše “N1 Slovenija”.

“Šengenski prostor bio je jedna od glavnih ideja evropskog jedinstva i uspostavljen je kako bismo mogli slobodno prelaziti granice, a da ne znamo da prelazimo iz jedne zemlje u drugu. Da damo osjećaj da smo jedno. Ali toga više nema. Šeengen je propao kao ideja. Možda neke granične prelaze nećemo osjetiti kao nekada, ali ovo više nije slobodan prelazak granica. Ovoga više nema”, rekao je Boštjan Perne za “N1”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske juče nisu željeli komentarisati najavljeno postavljanje policije na granice Italije i Hrvatske. “Pratimo razvoj situacije i zavisno o potrebama prilagođavamo policijski sistem”, poručuju kratko iz MUP-a.

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja uvelo ili odlučilo produžiti kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama.

Italija je ranije obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Evropi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici.

Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je izvijestila Evropsku komisiju o novom produženju te kontrole, od 12. novembra ove do 11. maja iduće godine.

Ponovne privremene kontrole na unutrašnjim granicama šengenskog prostora zemlje mogu uvesti samo u slučaju ozbiljne prijetnje javnom redu ili unutrašnjoj sigurnosti, o čemu moraju obavijestiti Brisel, navodi “N1”.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime