7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Šinavatra osuđen na osam godina zatvora

Odbjegli bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra vratio se u domovinu nakon 17 godina izgnanstva. Povratak Šinavatre kući poklapa se sa pokušajem njegovih političkih saveznika da formiraju novu vladu sa nekim od njenih najvećih rivala. Šinavatra će na Tajlandu odslužiti osam godina zatvora.

Taksin Šinavatra, vjerovatno najpoznatiji tajlandski političar i odbjegli vođa populističkog pokreta Peu Tai, nakratko se pojavio sa članovima porodice na aerodromu Don Muang u Bangkoku, mašući stotinama pristalica, prije nego što se vratio na terminal.

Šef čuvene političke dinastije i bivši vlasnik fudbalskog kluba Mančester Siti, bio je premijer od 2001. dok nije svrgnut u vojnom udaru 2006. dok je u Njujorku prisustvovao sastanku UN.

Šinavatra je pobjegao u inostranstvo 2008. kako bi izbjegao zatvorsku kaznu za zloupotrebu položaja, dvije godine nakon što ga je vojska svrgnula sa vlasti zbog optužbi za korupciju i nelojalnost monarhiji, što je on oštro demantovao.

U postu objavljenom na društvenim mrežama dok se ukrcavao na avion u Singapuru, njegova sestra Jinglak je navela da je došao dan koji je njen brat čekao.

”Poslednjih 17 godina osjećate se izolovano, usamljeno, uznemireno i nedostaje vam dom, ali ste istrajali“, rekla je Jinglak, koja takođe živi u samoizgnanstvu.

Taksin Šinavatra odslužiće ukupno osam godina zatvora, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Zatvorska kazna pokriva tri različita slučaja za zloupotrebu položaja i malverzacije, nezakonito davanje naredbe državnoj banci da izda inostrani kredit i nezakonito držanje akcija preko nominovanih lica.

Tajland je pod privremenom vladom od marta, a novi parlament nedeljama je bio u ćorsokaku nakon što su konzervativni poslanici blokirali pobednike izbora – “Muv forvard” Move Forvard, ostavljajući stranci koju je formirao Šinavatra da predvodi novi napor za izglasavanje nove vlade.

Pobjednik na pet izbora u protekle dvije decenije, Peu Tai, politički velikan koji je osnovala porodica Šinavatra, pristao je na sporni savez koji uključuje dvije stranke koje podržava vojska koja je zbacila vlade predvođene Taksinom i sestrom Jingluk u državnim udarima 2006. i 2014. godine.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime