33.9 C
Podgorica
18.06.2024.

SDT: Izmjenom zakona do dokaza iz Haga

Specijalno državno tužilaštvo iniciralo je izmjene Zakonika o krivičnom postupku kako bi se mogli koristiti dokazi prikupljeni od međunarodnog suda u Hagu a u slučajevima ratnih zločina u Crnoj Gori. Tokom 2023. u Specijalnom državnom tužilaštvu formirano je 14 predmeta pa sa predmetima iz ranijeg perioda ukupno je u radu bilo 20 predmeta u kojima su sprovođeni postupci i preduzimane mjere i radnje u pravcu prikupljanja pravno relevantnih dokaza, otkriva Prilog Vlade za izvještaj Evropske komisije.

Vrhovni tužilac je, kako se navodi u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade, sredinom februara tekuće godine donio odluku o formiranju Radne grupe za izradu Strategije za istraživanje ratnih zločina za period 2024.-2027.

Član radne grupe je i specijalna tužiteljka iz Specijalnog državnog tužilaštva koja se bavi predmetima ratnih zločina.

Ona je u aprilu uputila službeno pismo glavnom tužiocu Međunarodnog rezidualnog mehanizm Seržu Bramercu u kojem je izražen stav da je neophodno inicirati izmjenu Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma, u odnosu na pravilo 86 (H) istog, a imajući u važnost obezbjeđivanja svjedoka u postupcima koji se vode pred nacionalnim organima.

Navodi se da je pred Višim sudom u Podgorici u toku je krivični postupak protiv okrivljenog P. (Ć.) S. zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Glavni pretres je u toku.

Pojašnjavaju da, što se tiče postupaka u predmetima ratnih zločina Specijalno državno tužilaštvo zastupa jednu optužnicu pred sudom protiv jednog lica zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Od 14 predmeta koji su formirani tokom 2023. u 11 predmeta Specijalno državno tužilaštvo je postupalo povodom zamolnica i to u šest zamolnica Bosne i Hercegovine, tri zamolnice Republike Srbije, jedna zamolnice Republike Hrvatske i jedna zamolnica Specijalizovanog vijeća Kosova u Hagu. Po zamolnicama su u radu na kraju 2023. ostala dva predmeta (u jednom je odgovoreno tokom tekuće godine). Tokom 2024. SDT je uputilo dvije zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći”, navodi se u dokumentu.

Dakle, tokom 2023. formirano je četrnaest predmeta i to u 11 predmeta Specijalno državno tužilaštvo je postupalo povodom zamolnica, dok se postupalo u odnosu na tri predmeta koji su u izviđaju (koji su formirani tokom 2023.) pa
se zajedno sa šest predmeta iz ranijeg perioda, postupalo u ukupno devet predmeta ratnih zločina, od kojih je jedan predmet arhiviran, a osam je još u radu i to pred SDT, sedam u izviđaju, a u jednom od predmeta koji je formiran po
osnovu podataka dostavljenih od strane Mehanizma, po prikupljanju određenih podataka donijeta je Naredba o sprovođenju istrage protiv jednog crnogorskog državljanina zbog krivičnog djela zločin protiv čovječnosti iz člana 427 Krivičnog zakonika Crne Gore u decembru 2023.

Okrivljeni je po predlogu SDT u pritvoru, a istaga je u toku.

Tokom 2024. formirana su četiri predmeta i to jedan po zamolnici Republike Kosova, na koju zamolnicu je odgovoreno, a tri predmeta su u fazi izviđaja.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime