26.7 C
Podgorica
16.06.2024.

Šćekić tvrdi da se rezolucijom srpski narod naziva genocidnim: “Ne smijemo dozvoliti da tako nazivamo bilo koji narod”

Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, kazao je da “ne smijemo dozvoliti da bilo koji narod nazivamo genocidnim”.

Šćekić je u “Bojama jutra” na TV Vijesti, na pitanje kakav će biti stav Vlade o predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, rekao da nije pozvan da govori u njeno ime, već da će javnost konkretan stav čuti od premijera.

Tvrdnju da se rezolucijom o genocidu u Srebrenicu srpski narod proglašava genocidnim promovišu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević.

Šćekić je rekao da ne zna hoće li to pitanje biti na dnevnom redu sjutrašnje sjednice Vlade.

“Danas je sjednica Komisije za ekonomsku politiku i politički sistem, vidjećemo da li će to biti na dnevnom redu. Sjutra je Vlada i vrlo brzo ćemo vidjeti da li je ta tema na dnevnom redu”, kazao je on.

Šćekić je ocijenio da “ne treba ovom temom da se bavimo” i da “nam je nametnuta izvana”

“Ove teme ne treba da se nameću, da se pominju, to je nešto što je iza nas. Svakako da sve što je ružno urađeno u prethodnom periodu… iza nas je period od 30 i više godina, prosto moramo da se bavimo time kako u regionu da imamo što bolje odnose, osnažimo države, stvorimo što bolje uslove za život građana… Razlike i tenzije je lako stvoriti, ali ih je, vidimo i sami, teško prevazići”, kazao je Šćekić.

Rekao je i da ga “baš zanima šta je cilj i pozadina predlagača ove teme.”

“Vlada će morati da ima stav, jer naši predstavnici moraju da iznesu svoj stav. Ne smijemo dozvoliti da bilo koji narod nazivamo genocidnim”, poručio je Šćekić.

“Imamo uvjeravanje da će rezultati popisa biti vrlo brzo”
Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih, kazao je kako imaju uvjeravanje da će rezultati popisa stanovništva biti “vrlo brzo”.

“Znate kakav je bio dogovor, da to bude mnogo i prije, ali se zbog određenih tehničkih problema i stvari prolongira i ja očekujem da to bude odmah. Zavisi od Monstata šta je to njima problematično, zbog čega se ne objavljuju konačno rezultati, to je negdje pitanje za njih”, rekao je Šćekić u “Bojama jutra” na TV Vijesti.

Očekuje da rezultati budu prije odmora, te ističe da se Vlada ne može baviti ozbiljno ekonomskim pitanjima i ekonomskim rastom bez tih podataka.

“Nedvosmisleno za povećanje sankcija” kad su u pitanju neredi na sportskim dešavanjima
Šćekić je, upitan da prokomentariše kaznenu politiku kad je u pitanju neredi i nasilje na sportskim dešavanjima, rekao da je “nedvosmisleno” za povećanje sankcija.

“Vrlo sam jasan u tom pravcu. Ovo su vrlo ružne scene i ovo je pitanje za sve nas zbog čega su se desile baš u prethodnih mjesec dana i baš poslije dužeg perioda i da budu nekako, čini mi se, povezane. Povezane u smislu da, prosto, ponašanje je postalo primjer, što je vrlo loše i što je, pretpostavljam, neka zaostavština. Sad je na terenu kulminacija svih dešavanja koja su evidentna i problema koje imamo u svim sportovima. Prosto, nešto što su vrlo ružne poruke i nedvosmisleno sam za povećanje sankcija”, rekao je Šćekić o nedavnim incidentima

Kaže i da je “ovo i socijalno pitanje i za one koji se bave ponašanjem van terena.”

“Ovo je nešto što je sigurno posljedica onoga što se dešava van terena i nekih komunikacija. Nisu baš incidenti mogli da se dese sami po sebi i odjednom”, smatra on.

Kaže da je ono što se nedavno dešavalo “vrlo simptomatično”.

“Moraćemo time da se pozabavimo prije svega konkretno, ali moraju i da se uključe institucije sistema – policija, tužilaštvo… Znamo da imamo mnogo većih problema u društvu, ali ovo su problemi kojima moraju da se bave nadležne institucije”, zaključio je.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime