11.9 C
Podgorica
7.12.2023.

Savjeti manje brojnih naroda poslali Spajiću dodatne zahtjeve vezane za popis

Predstavnici Savjeta manje brojnih naroda zahvalili su premijeru Milojku Spajiću na otvaranju dijaloga u pogledu definisanja uslova po kojima je moguće organizovati popis stanovništva, te od njega zatražili da razmotri više zahtjeva.

“Pažljivo i studiozno smo razmotrili uslove koje ste poslali na našu adresu, kao i dokument sa uslovima koji je objavljen u medijima, a upućen je političkim subjektima opozicije”, naveli su u svom saopštenju.

Ukazali su na nekoliko „bitnih detalja“, o kojima je bilo riječi tokom razgovora, a koje, prema njihovim riječima, nisu obuhvaćene ponuđenim uslovima koje je Spajić uputio vijećima.

“Smatramo da izbor popisivača i instruktora, iz redova manjebrojnih naroda, u ponovljenom javnom pozivu, treba imati mjeru afirmativne akcije, naravno pod istim uslovima kompetencija kao i kod ostalih ( uz iznimku- dodatnu dvostruku mjeru afirmacije prema pripadnicima romske zajednice o kojoj je već bilo riječi)”, naveli su.

Kako su kazali, sasvim je očigledno da je, u ranijim javnim pozivima, vidljivo odsustvo popisivača iz redova manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica značajnom broju opština.

“Članstvo predstavnika Vijeća-Savjeta manjebrojnih naroda u Opštinskim popisnim komisijama, mora imati obavezujući karakter, za svaku od opština za koju iskažemo interesovanje. Pitanje članstva u komisijama cijenimo neohodnim i cjelishodnim i stoga to ne može biti prepušteno „na volju“ bilo kome, već umjesto fakultativnog ili volonterskog pristupa, tražimo uvođenje principa obaveznosti”, dodali su.

Ovo, istakli su, podrazumjeva njihov ravnopravni tretman sa svim ostalim članovima komisije, u smislu prava i, naravno, obaveza.

“Tražimo članstvo u timu za kontrolu elektronskog unosa podataka, kao i u timu koji će raditi na ručnoj kontroli unosa podataka, a što će funkcionisati u prostorijama Uprave za statistiku”, kazali su iz Vijeća-Savjeta manje brojnih naroda.

Veoma je, kako smatraju, važna široka participativnost ovih timova u cilju boljih kontrola, kao i povjerenja u ukupan proces.

“Smatramo i dalje cjelishodnim razmisliti da se, pored predviđenih softerskih rješenja, pronađe i model softverskog riješenja kojim bi se , u diplolmatsko-konzularnim predstavništvima, vršio popis naših državljana i sunarodnika, koji su u momentu popisa, odsutni iz svog mjesta prebivališta, a nalaze se na privremenom radu u Zapadnoj Evropi i SAD-u. Riječ je o desetinama hiljada naših državljana koji su samo privremeno odsutni iz svog mjesta prebivališta i , zbog potreba posla i porodičnih okolnosti, u momentu Popisa nijesu u Crnoj Gori”, dodali su.

Njihovo izostavljanje, kako su kazali, značilo bi ignorantski odnos prema njihovim građanima koji, prema njihovom mišljenju, na svaki mogući način, doprinose lokalnim zajednicama i državi u cjelini, iz koje su usljed ekonomskih razloga privremeno odsutni.

“Cijenimo da predviđeni sastav skupštinskog Odbora koji bi nadzirao proces Popisa stanovništva u Crnoj Gori treba proširiti, teu njegov sastav uključiti predstavnike savjeta-vijeća manje brojnih naroda. Smatramo da kontrola i transparentnost procesa Popisa stanovništva trebaju biti inkluzivni, a Odbor koji bi nadzirao cio ovaj proces budetijelo široke participativnosti. Naime, njegova uloga mora biti, ne samo stvaranje političke ravnoteže, već i ukupno društvene kohezije i saglasja o trenutno najaktuelnijoj temi koja dijeli crnogorsko društvo”, rekli su.

Ocijenili su da je veoma važno da se, osim političkih subjekata vlasti i opozicije, kroz taj Odbor čuje i glas vijeća-savjeta manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica, pogotovo onih koji nemaju svoje autentične predstavnike u Parlamentu.

“Svjesnismo da ima dosta posla koji treba odraditi, u kratkom roku, kako bi zajednički ostvarili neophodne uslove za kvalitetan i opšteprihvaćen popis. U tom smjeru,kaoi do sada, bićem omaksimalno konstruktivni ali i odgovorni, pa vam predlažemo da u Opštem sporazumu, uslovno predvidite mogućnost pomjeranja početka popisa za nekoliko dana u interesu kompletiranja svih uslova. Cijenimo da i to može biti važan znak za jačanje opšteg povjerenja u cijeli proces”, zaključuje se u saopštenje koje potpisuju Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Nacionalni savjet Albanaca u Crnoj Gori, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore-, Savjet Muslimana Crne Gore i Romski savjet u Crnoj Gori.

(Pobjeda)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime