15.9 C
Podgorica
28.05.2024.

Šaranović: ASK nije vidjela 48 miliona Ljuba Milovića

Na dnevnom redu Skupštine Crne Gore danas su poslanička pitanja ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću. Kaže da će sve učiniti da vrati integritet policijskoj struci i uniformi.

“Nedopustivo značajan broj najviših policijskih funkcionera bio na tim pozicijama da se bora za organizovani kriminal. Da je jedan od njih optužen za pomaganje OKG to bi bio skandal, a mi imamo na desetine policajaca koji su ili organizovali ili bili članovi OKG. I to je tragična saga, i upravo su ti policijski službenici narušili ugled časnih policajaca i policijske uniforme”, kaže Šaranović.

On je odgovarajući na pitanje poslanika SD-a Nikole Zirojevića kazao da mu nije jasno kako Zirojević ne smatra da je urušavanje ugleda policije hapšenje dvojice bivših direktora UP.

Govoreći o izboru v.d. Uprave policije, Šaranović kaže da je predložio poligraf, ali da to nije bio eliminatorni uslov. Pojasnio je Zirojeviću da nije tačno da se poligrafu podvrgavaju samo osumnjičeni.

“Ne znam zbog čega član 20 Zakona o unutrašnjim poslovima nije do sada primjenjivan”, istakao je Šaranović.

Kaže da je provjeru integriteta policajca trebalo početi od v.d. diektora Uprave policije, i da onda i on sam može tražiti od policijskih službenika isto.

Šaranović je istakao da je principijelnost ključna.

Kaže da je cjelokupni izvještaj sa poligrafskog testiranja označen stepenom tajnosti.

“Da su policijski službenici su sumnjali u mehanizam ili poligrafistu, sigurno ne bi pristali da budu ispitivani. Eventualni pad na poligrafu ne znači inkriminisanost policijskog službenika. Treće, snaženje svih kontrolnih mehanizama u okviru MUP-a ključna je stvar”, kaže Šaranović.

Naglašava da je bilo koji operativni podatak koji upućuje na nedostojnost ili ugrožen integritet policijskog službenika neće biti zapostavljen od strane kontrolnih mehanizama.

“Postupci su pokrenuti u brijnim slučajevima. Odjeljenej za antikorupciju počinje da radi, i svi kontrolni mehanizmi su pokrenuzti i budite sigurni da je to jedan od ključnih razloga napada na sektor bezbjednosti. Jer da bi smo imali bolje rezultate mi imamo dužnost i obavezu da obezbijedimo puni integritet svih službi”, istakao je Šaranović.

Odgovarajući na pitanje poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića da li će ponovo kalnovi zavladati, Šaranović je rekao da neće.

“Garantujem vam da neće. To je naša obaveza”, istakao je Šaranović.

Odgovarajući na pitanje o proceduri izbora v.d. direktora Uprave policije, Šaranović kaže da je njemu zakon dao eksplicitno nadležnost da predloži kandidata, i da je u cijelom procesu postupao zakonito.

“Moja dužnost je bila prema vama koji ste me birali, da sam kao ministar spreman da po cijenu bilo koje političke ili neke druge posljedice pokažem da imam integritet, i da djelujem u interesu institucije čiji sam starješina”, istakao je Šaranović.

Kaže da nije imao pravo na grešku.

Navodi da nije imao pripremljenog kandidata, već je u postupku pokazao da je njegov zadatak da dođu do “najboljeg među dobrima”.

Naglašava da je njegov zadatak bio da se dođe do direktora UP koji će dovesti do pune profesionalizacije Uprave policije.

Milović najpoznatiji crnogorski bjegunac

Dugo pitanje Borisa Bogdanovića odnosilo se na životni stil odbjeglog policajca Ljuba Milovića, čiji je bankovni račun sa 700 eura prihoda mjesečno došao do 48 miliona eura.

Osvrnuo se i na životni stil Petra Lazovića, sina Zorana Lazovića, ali i na automobil supruge Veselina Veselina Veljovića koja, kako kaže vozi auto od 80. 000 eura.

“Nijesmo ni svjesni kakve ekonomske majstore imamo”, kazao je on.

Kaž da je Vukoman Žarković  kupio stan koji vrijedi 80.000 eura za nekih 5. 000 eura.

“On je tri stana i jedan garažni prostor platio 230.000 eura. Sve sa platom od 700 eura. Zašto do sada nije provjeravana imovina policijskih službenika”, pitao je Bogdanović.

Šaranović je kazao da je Milović najpoznatiji crnogorski bjegunac, te je napravio ispravku i kazao da je Milović zarađivao 800 eura.

“Da je bio poicajac 5. 000 godina, onda bi mogao da opravda 48 miliona eura na računu”, istakao je Šaranović.

Agencija za sprječavanje korupcije nije vidjela 48 miliona Ljuba Milovića, kaže Šaranović.

“Napravili smo pravilnik o Provjeri o kontroli životnog stila  i imovine policijskih službenika. Čekamo samo još mišljenje AZLP. Taj pravilnik stvara normatzvni okvir za punu funkcionalnost odjeljenja za antikorupciju, i bolji je od Zakona za sprječavanje korupcije”, istakao je Šaranović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime