7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

SAD stavile tužiteljku iz BiH na crnu listu

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) odredio je danas Dianu Kajmaković, državnu tužiteljicu u Bosni i Hercegovini (BiH), na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033 da je odgovorna za ili saučesništvo u korupciji ili potkopavanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu, saopšteno je na sajtu Ministrastva finansija SAD-a, prenosi portal RTCG.

Današnja akcija, kako navode, unapređuje strategiju Sjedinjenih Država da poziva na odgovornost one koji vrše destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Ove aktivnosti se dešavaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i pridružene mreže pokroviteljstva nastavljaju da potkopavaju zemlju.

“Diana Kajmaković je nastavila da podriva demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini”, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

Današnje imenovanje, ističu, jača opredijeljenost Sjedinjenih Država za stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu ciljajući na pojedinca koji je odigrao centralnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime