17.2 C
Podgorica
24.09.2023.

SAD odobrile četvrtu dozu Fajzer/Bajontek vakcine

Američke vlasti odobrile su drugu buster dozu vakcine Fajzer/ Bajontek protiv kovida-19 za osobe starije od 50 godina, objavile su te farmaceutske kompanije.

Američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) odobrila je vakcinu i za starije od 12 godina koji pripadaju visokorizičnoj grupi, prenosi N1.

Nova doza, četvrta po redu, davaće se najmanje četiri mjeseca nakon treće, a cilj je da pruži veću zaštitu od teških oblika bolesti i hospitalizacija, saopštile su američka i njemačka kompanija.

Ovo odobrenje dolazi u vrijeme povećane zabrinutosti naučnika zbog visokozarazne BA.2 podvarijante omikrona koja je u drugim državama dovela do rasta broja slučajeva.

Ti brojevi u SAD oštro su pali od januara, ali prošle nedjelje blago su porasli, pokazuju podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla saopštio je da kompanija radi na ažuriranoj vakcini koja, osim što štiti od aktivnih sojeva, duže štiti od bolesti.

Fajzer/Bajontek prvobitno su zatražile odobrenje za starije od 65, pozivajući se na podatke iz Izraela gdje je druga buster doza već odobrena za sve starije od 18 godina. Kompanije nisu objavile zašto je starosni raspon snižen.

Dio naučnika se pita da li mladi, zdravi ljudi treba da prime i četvrtu dozu. Studija nad izraelskim zdravstvenim radnicima pokazala je da je četvrta doza pružila malo dodatne zaštite u toj starosnoj grupi.

Vlada američkog predsjednika Džoa Bajdena objavila je kako SAD trenutno ima dovoljnu količinu doza za četvrtu vakcinaciju starijih Amerikanaca iako se sredstva izdvojena za pandemiju primiču kraju.

Vlada je rekla da vjerovatno neće uspjeti da plati buduće vakcine ako Kongres ne odobri dodatna sredstva.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime