27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

SAD isporučile Vojsci Srbije 66 lakih oklopnih vozila Hamvi

Sjedinjene Američke Države (SAD) su Vojsci Srbije isporučile 66 lakih oklopnih vozila Hamvi (HMMWV – High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), nabavljenih preko direktnog komercijalnog ugovora sa američkom kompanijom AM Dženeral.
Na Instagram kanalu Ambasade SAD u Srbiji piše da su vozila u kasarni u Pančevu i biće korišćena, između ostalog, za potrebe učešća u međunarodnim mirovnim misijama.

“Ovo nisu samo američka vozila, ovo je NATO standard. Kada vidite s kim je Vojska Srbije raspoređena u mirovnim misijama, a partneri u Libanu su Španija i Italija, a na Sinaju to su SAD, ono što nam je zajedničko to je NATO standard. Posjedovanje ovakvih vozila omogućava Srbiji da bude dio bilo koje mirovne misije širom svijeta, da brzo reaguje, kao i da bude raspoređena rame uz rame sa svojim partnerima”, navodi Ambasada SAD.

U saopštenju se dodaje da će ta najnovija nabavka Srbiji omogućiti ne samo da bude efikasna u poslovima čuvanja mira u svijetu, već i da je to “odličan prvi korak” u ostvarivanju interoperabilnosti s Vojskom SAD.

Balkanska bezbjednosna mreža saznaje da su prve isporuke novih Hamvija počele krajem juna preko aerodroma Beograd i riječ je o čisto komercijalnom poslu, za razliku od prve tranše od prije desetak godina, kada su SAD poklonile jedan broj tih vozila.

SAD su 2012. i 2017. godine dale Vojsci Srbije ukupno 40 vozila tog tipa, a Vojska ih je koristila uglavnom u tadašnjoj Specijalnoj brigadi (bataljon u Pančevu) i u 31. pješadijskom bataljonu iz Zaječara, u sastavu Treće brigade Kopnene vojske.

Po pojedinim informacijama, Srbija planira da od SAD kupi ukupno 118 Hamvija koji će biti naoružani sredstvima iz domaćih vojnih fabrika. Planirano je da novi primjerci budu opremljeni mitraljezom kalibra 12,7 milimetara ili automatskim bacačem granata postavljenim na univerzalnom nosaču.

Hamvi je višenamjensko lako oklopljeno borbeno vozilo točkaš, koje je vrlo popularno i koriste ga mnoge vojske u svijetu i gotovo sve formacije u okruženju Srbije. Zbog svoje relativno slabe oklopne zaštite, Hamvi se uglavnom koristi u specijalnim ili vojno-policijskim jedinicama, kao i za učešće u mirovnim operacijama.

Po zvaničnim podacima, od početka proizvodnje prije oko četiri decenije, iz fabrika je izašlo više od 280.000 primjeraka tiih voziila u gotovo 50 vojnih, policijskih, sanitetskih i civilnih verzija.

Ovakva vozila prvi put su korišćena u Srbiji u okviru sada rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti, koja ih je nabavila još 1990-ih godina.

Nabavljena je civilna verzija Hamer, ali su kasnije oklopljena i dodato im je improvizovano naoružanje.

Pošto je JSO rasformirana poslije ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine, Hamere je preuzela Žandarmerija MUP-a Srbije.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime