19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Sa tribine održane u Tomaševu zaključeno: Politička formulacija o genocidu neprihvatljiva

Sala Mjesne zajednice Tomaševo bila je tijesna da primi sve zainteresovane za tribinu pod nazivom “Prošlost Vraneša u 20. vijeku – tumačenja i zloupotrebe”, koju je organizovalo Zavičajno udruženje Vranešana sa željom, kako su istakli, “da saopštimo istinu o događajima u Vranešu 1924. godine”.

“Pozivamo na detaljna naučna istraživanja, na strogo naučnoj osnovi o dešavanjima vezanim za tadašnje Šahoviće. Osuđujemo sve zločine koji su se desili u prošlosti, posebno prema nejači, bez izuzetka. Ne prihvatamo pravno-političku formulaciju o genocidu u Vranešu i sve aktivnosti po tom pitanju koje se plasiraju u poslednje vrijeme”, zaključak je održane tribine.

Potpredsjednik Zavičajnog udruženja Vranešana, pisac i publicista Svetislav Šestović kazao je da su izazvani da se okupe i da se čuje glas Vranešana.

“Pijetet i poštovanje prema onima koji su svojim životima ispisali istoriju ovog kraja. Duše njihove su noćas nad nama i raduju se što svoje potomke vide na ovom skupu u bratskoj slozi. Svjedoci smo da decenijama traju uvrede i nasrtaji na stanovništvo Vraneškog kraja i njihove pretke, od strane jedne grupacije bošnjačke vjeroispovijesti, čime se želi narušiti mir i suživot ovog naroda. Oni pokušavaju krivotvoriti istoriju, da bi bacili ljagu na jedan narod. Žele da naše slavne pretke i nas njihove potomke proglase genocidnim narodom. Mi im odavde jasno i glasno kažemo da osuđujemo takvo njihovo ponašanje i poručujemo da to neće moći. Kažemo da put unazad nije put ka napretku, prosperitetu, boljoj i srećnijoj budućnosti, pomirenju i suživotu. Taj će nas put dovesti do podjela i zavađa većih razmjera koje nijesu nikome u interesu. To je raspirivanje nacionalne mržnje. Zato su za nas Vranešane zahtjevi odbora Bošnjaka neprihvatljivi”, poručio je Šestović i dodao da su o svemu upoznali predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića i druge državne zvaničnike.

“Nadamo se da će narodni poslanici i državni organi imati dovoljno mudrosti da pogrešnim potezom ne dozvole i ne doprinesu raspirivanju međunacionalne mržnje u Crnoj Gori, povodom 1924. godine. Apelujemo na Skupštinu Crne Gore da odbaci svaku nakaradnu rezoluciju kojom se traži da se Vraneš i njegovi građani osuđuju za nešto za šta nijesu krivi. Moraju poslanici biti svjesni da će snositi odgovornost ako podrže povampireni nacionalizam pojedinih grupacija zamotan u rezolucijama”, kazao je Šestović.

Poziv Šerbu Rastoderu na televizijski duel

“Skupštini treba da uputimo predlog da se usvoji rezolucija ili odluka da se podigne obilježje za sve učinjene zločine u Crnoj Gori. Da se pruži ruka pomirenja. Istoriju treba znati, treba pamtiti, ali ne da bi se svetili i nanovo krv lili. Orijedio se ovaj narod. Nikom od nas nije stalo do mržnje i zla. Svima nam je stalo do lijepog suživota. Svako želi mir i zajednički život, da se sve podjele prevaziđu i da nastavimo dalje gradeći bolju perspektivu”,  kazao je Miloš Vojinović, pozivajući na televizijski duel predstavnike bošnjačkog naroda i Šerba Rastodera, kako bi se razgovaralo o ovoj temi.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime