27.9 C
Podgorica
28.09.2023.

Ruski biznis se seli u Srbiju

Sankcije Zapada otežale su poslovanje mnogih kompanija u Rusiji. Baš kako su privrednici Srbije i očekivali, pojedine su poslovanje preselile u – Srbiju. Prema podacima Agencije za privredne registre, od kraja februara do danas registrovano je 86 privrednih društava čiji su osnivači ili članovi udjela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije. Istovremeno je poslovanje započelo i 202 preduzetnika, koji su državljani Rusije.

U istom periodu, registrovano je osnivanje pet privrednih društava čiji su osnivači ili članovi udjela fizička i pravna lica iz Ukrajine, kao i jedan preduzetnik koji je državljanin Ukrajine.

Priče o selidbi biznisa, naročito onog vezanog za zapadne zemlje, počele su sa početkom rata. Poslovni krugovi su procenjivali da bi poslovanje u Srbiji moglo da započne 400 ruskih firmi.

“Već je oko 200 firmi prekinulo poslovanje .”, rekao je nedavno Toplica Spasojević, predsednik “ITM grupe”.

“ To su firme koje su djelimično radile za rusko tržište, a više za strano. Tamo su bile zbog ruskih kadrova, ali rade za čitav svijet. Sada ne mogu da posluju normalno, a imaju skopljene ugovore i obaveze. Ako žele da zadrže te zaposlene, jedino mjesto u Evropi gdje nemaju problema je Srbija. Mogu ovdje da žive, djeca idu u školu… Priča se među ljudima, koji su u poslu sa nekretninama, da se traži 2.000 stanova i 25.000 kvadrata poslovnog prostora.”, kaže on

U agenciji “Beoagent” potvrđuju da su imali zahetjve od ruskih klijenata, ali je riječ o nekoliko slučajeva.

“Mi smo specijalizovani za rentiranje hala, magacina i poslovnog prostora.”, objašnjava Peđa Dević iz “Beoagenta”.

“Malo se primjećuje interesovanje među ruskim klijentima, ali nije riječ o masovnoj pojavi. Neke ruske firme, mahom one koje već posluju u Srbiji, traže da iznajme proizvodne hale i magacine. Ne žele da rizikuju sa transportom. Kancelarije nam ne traže. To se osjetilo odmah po početku rata. Riječ je o petnaestak firmi. Pitanje je da li će toga biti još i da li će im cijene odgovarati. Stranci često misle da je kod nas sve jeftino, a nije baš tako.”, kaže Dević.

Programeri najbrojniji

Podaci Agencije za privredne registra otkrivaju da su među novoosnovanim firmama, u kojima udjela imaju i ruski državljani ili kompanije, najzastupljenija djelatnost računarsko programiranje. Slijede nespecijalizovana trgovina na veliko i konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem. Identična je situacija i sa ruskim preduzetnicima.

Kada je riječ o firmama u kojima ima ukrajinskog udjela, najzastupljenije su konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem, tri su tako upisane. Jedan je restoran, a jedna se bavi pratećim djelatnostima u saobraćaju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime