26.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Ruski ambasador u Beogradu: Srbija dugo sprovodi politiku na osnovu svojih interesa

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da Moskva nije očekivala da Srbija pristane i podrži sankcije protiv Rusije iako Kremlj razumije da Beograd trpi pritiske.

Iz više razloga nismo očkivali da Srbija uvede sankcije Rusiji, zbog istorije odnosa i veze naših naroda. Integracija i povezanost Rusije i Srbije postoje i moraju da postoje. Razumemo da Srbija trpi pritiske”, rekao je Harčenko.

On je dodao da Srbija dugo sprovodi svoju spoljnu politiku na osnovu svojih nacionalnih interesa.

Razumijem da pritisak postoji, vidljivo je da postoji i podrška Rusiji od strane naroda“, rekao je Harčenko.

On je rekao da Rusija razumije iznuđeno kad je riječ o rezoluciji UN kojom se osuđuje napad na Ukrajinu, a koju je Srbija podržala.

Razumijem rezultat velikog pritiska i štetu koja Srbiji prijeti. Srbija se nalazi u grupi zemalja za koju su UN važne zbog Kosova. Razumijemo da ovaj potez nije potez same Srbije, već rezultat veoma velikog jakog, možda najjačeg pritiska od strane SAD i Evropske unije“, naveo je Bocan-Harčenko.

On je dodao da “evropski put nikada nije bio smetnja razvoju odnosa” Srbije i Rusije.

U slučaju Srbije nije nikad, a naročito ne u poslednjih nekoliko godina. Što se EU tiče, traženo je da Srbija prekine odnose sa Rusijom još od statusa kandidata. Traženo je da izabere – evropski put ili Rusija“, rekao je on.

A mi polazimo od toga da ako razvijemo odnose bez rusofobije, apsolutno je moguće i jedno i drugo“, dodao je Bocan-Harčenko.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime