26.7 C
Podgorica
16.06.2024.

Rusija izdala nalog za hapšenje ukrajinske pobjednice Evrovizije 2016.

Moskovsko tužilaštvo saopštilo je 29. novembra da je izdat nalog za hapšenje ukrajinske pobjednice Evrovizije Džamale, koja je Tatarka sa poluostrva Krim.

Ona je optužena za distribuciju “lažnih” informacija o ruskim oružanim snagama uključenim u invaziju Moskve na Ukrajinu.

Ranije ovog mjeseca, rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova dodalo je pjevačicu, čije je pravo ime Susana Džamaladinova, na svoju potjernicu.

Pjevačica je, inače, više puta govorila protiv aneksije Krima od strane Rusije i protiv ruske oružane agresije u Ukrajini.

Džamala je 2016. pobedila na Pjesmi Evrovizije kada je izvela baladu koja opisuje brutalnu sovjetsku deportaciju krimskih Tatara sa Krima u Centralnu Aziju 1944. godine.

Džamala se tada takmičila uprkos optužbama Rusije da su reference na deportaciju krimskih Tatara u njenoj pjesmi bile jedva prikriveno podsjećanje na moskovsku okupaciju Krima 2014. godine.

Rusija je 2014. anektirala poluostrvo Krim u Ukrajini, dok su djelove Donjecke i Luganske regije 2014. godine zauzeli separatisti koje podržava Rusija, prenosi RSE.

Rusija je 2022. započela punu invaziju na Ukrajinu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorRSE
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime