20.1 C
Podgorica
25.06.2024.

Rezultati lokalnih izbora u Budvi: Budva naš grad” i bivši DF neriješeno, PES razočarao

Na juče održanim izborima u Budvi najbolji rezultat ostvarili su lista “Budva naš grad”, koju predvodi Nikola Jovanović, i koalicija “Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad”, na čeku sa Mladenom Mikijeljom, koji će u lokalnom parlamentu imati po devet odbornika.

Demokratska Crna Gora i lista “Budva naš grad” objavile su konačne rezultate lokalnih izbora u Budvi.

Demokrate su saopštile da je glasalo 11.350 birača. Prema njihovim podacima sa svih biračkih mjesta, za koaliciju “Za budućnost Budve – Budva otvoreni grad” glasalo je 2.837 birača (25,4 odsto, devet mandata), a za listu “Budva naš grad” 2.667 birača (23,9 odsto, devet mandata).

Demokratska partija socijalista, prema tim podacima, dobila je 2.226 glasova (19,9 odsto, sedam mandata), Demokrate 1.194 (10,7 odsto, četiri mandata), a Pokret Evropa sad 780 (6,99 odsto, dva mandata). Po jedan mandat u lokalnoj skupštini imaće Građanski pokret URA, čija je lista dobila 549 glasova (4,9 odsto), i koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije sa 514 glasova (4,6 odsto).

Crnogorska evropska partija i lista na čelu sa Božidarom Vujičićem ostali su ispod cenzusa.

Nikola Jovanović je na pres konferenciji koalicije “Budva naš grad” rekao su osvojili 24,29 odsto glasova i devet mandata i proglasio pobjedu svoje liste.

Podatke je prethodno objavila i koalicija “Za budućnost Budve”, uz napomenu da nedostaju samo podaci sa jednog biračkog mjesta i da oni ne mogu uticati na rezultat.

Prema tim podacima, koalicija “Za budućnost Budve” ima 25,5 odsto glasova, “Budva naš grad” 23,39 odsto, DPS 20,09 odsto, Demokrate 10,89 odsto, Pokret Evropa sad 7,2 odsto, URA 5,02 odsto, a SDP 4,62 odsto.

Rezultati izbora otvaraju različite mogućnosti. Predstavnici koalicije koju je predvodio Mikijelj isticali su u predizbornoj kampanji da nakon izbora neće ulaziti ni u kakve pregovore sa listom Nikole Jovanovića. Sinoć, međutim, nije bilo tako.

Funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Marko Kovačević saopštio je u programu TV Vijesti da ne isključuje mogućnost razgovora s nosiocem liste “Budva naš grad” Nikolom Jovanovićem o formiranju vlasti u Budvi.

– Bile su zaoštrene tenzije kad se desio rascjep (u partiji). Ali, svaka destabilizacija uvela bi DPS u neku vrstu igre da razmišlja o vlasti. Stav naše koalicije po tom pitanju je jasan. Sve smo spremni da uradimo da se to ne desi. Sve ćemo uraditi da do toga ne dođe, a u tom smislu i razgovarati sa svim subjektima. Ko god drži DPS daleko od vlasti, razgovaraćemo s njim – poručio je Kovačević.

Jovanović: Najjača smo politička opcija u Budvi

Nosilac liste “Budva naš grad” Nikola Jovanović proglasio je sinoć izbornu pobjedu. On je saopštio preliminarne rezultate, navodeći da je njihova lista osvojila devet mandata.

– Naša lista je apsolutni pobjednik. Mi smo najjača politička opcija u Budvi. Duplo smo jači od bilo kog drugog političkog subjekta – kazao je Jovanović.

Kako je dodao, sve to pokazuje da je njihova lista više nego dvostruko jača od Nove srpske demokratije, koja je, kako tvrdi, provodila funkcionersku kampanju i “Budva je dala odgovor”.

– Naš rezultat nekoliko puta je bolji od Pokreta Evropa sad. Budva ne želi da se pita Podgorica. Mi ćemo upravljati Budvom sa pozicije predsjednika Opštine u naredne četiri godine – rekao je Jovanović.

Međutim, Davor Dokić sa liste “Budva naš grad” saopštio je da ne žele da razgovaraju s koalicijom “Za budućnost Budve”, već samo s dijelom njenih konstituenata.

– Razgovaraćemo, kad se naprave odbornički klubovi, samo s dijelom njih. Razgovaraćemo s (Milanom) Kneževićem (Demokratska narodna partija) i SNP-om (Socijalistička narodna partija), a nećemo s njima (Novom srpskom demokratijom). Možemo da napravimo vlast s Demokratama, GP URA I SDP-om – naveo je Dokić.

I Jovanović je nakon proglašenja pobjede saopštio da neće formirati vlast sa listom koju predvodi Mladen Mikijelj.

Kovačević je rekao da su najave liste “Budva naš grad” možda prebrzo izrečene.

– Mi smo protiv DPS-a, to jasno crta situaciju. Ove najave su možda i prebrzo izrečene. Na toj listi je veliki broj protivnika DPS-a i neće dozvoliti povratak DPS-a na vlast u Budvi – uvjeren je Kovačević.

On je dodao da je vrijeme pred njima i da imaju mogućnosti da formiraju vlast.

– Neki su vjerovatno nezadovoljni u odnosu na očekivanja koja su imali. Vrijeme je pred nama – poručio je predsjednik opštine Nikšić.

I iz DPS-a tvrde da će biti dio budvanske vlasti.

Nosilac liste “Budva može bolje” Nikola Milović rekao je da buduće vlasti u Budvi nema bez DPS-a.

– Sa sedam mandata smo druga najjača lista na lokalnom nivou, a na državnom smo najjača partija. Otvaram prostor da narednih dana iznad partijskih interesa razmišljamo o onima od kojih smo tražili povjerenje, a to su građani Budve – dodao je Milović.

Bez Demokrata se neće moći

Nosilac liste Demokrata Đorđe Zenović kazao je da su osvojili isti broj mandata kao i na prethodnim izborima.

– Svaki glas je čist i nije dobijen nikakvim pritiscima, niti ucjenama. Bez nas se vlast ne može formirati. To je činjenica. To je ključna poruka – istakao je Zenović.

Dodao je da su zadržali biračko tijelo.
– U narednom periodu ćemo podići grad na pijadestal koji mu pripada. Ključno je da smo u žestokoj konkurenciji funkcionerskih zloupotreba uspjeli da zadržimo broj manadata sa prethodnih izbora – dodao je Zenović.

Lider Demokrata Aleksa Bečić je kazao da su mnogi mislili da mogu da ih slome, Demokrate, ali da su pokazali da su dosljedna i principijelna partija.

Kazao je da je DPS unaprijedio rezultat u odnosu na parlamentarne izbore.

– Iako smo tada nastupali u širokoj koaliciji, sada smo porasli za 40 odsto i sa pet manadata došli do sedam – rekao je Milović.

Smatra da su građani Budve prepoznali ideju koju sprovode i vrijednosti u koje vjeruju.

– I u kontinuitetu nam daju povjerenje. Bila je ovo funkcionerska kampanja, kako sa državnog nivoa, tako i sa lokalnog – to su građani Budve osjetili – naveo je Milović.

U prvim analizama budvanskih izbora najviše se govorilo o rezultatu Pokreta Evropa sad, a mnogi su skloni ocjeni da se radi o fijasku te partije. Predstavnici GP URA su u više navrata pozvali rukovodstvo PES-a da podnese ostavku nakon ovog rezultata.

Nosilac liste Pokreta Evropa sad na izborima u Budvi Predrag Zenović rekao je da su rezultati takvi kakvi jesu i da su zadovoljni onim što su dali cijelom ovom procesu.

– Smatramo da smo pošli od jedne vizije grada Budve, da je važno da ta vizija živi. Daćemo sve od sebe da budemo konstruktivni u daljem političkom životu i dinamici grada Budve, bilo kao opozicija, ili kao jedan od partnera buduće vlasti, insistirajući na onome što smo obećali građanima, a to su principi na kojim treba temeljiti vlast – kazao je Zenović na pres-konferenciji.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime