30.8 C
Podgorica
25.06.2024.

Registrovan drugi slučaj morbila u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je registrovan drugi slučaj obolijevanja od morbila kod djeteta uzrasta 12 godina iz Rožaja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZCG). Kako su saopštili, slučaj je zabilježen u popodnevnim časovima a dijete nije vakcinisano.

“Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su mjere kako bi se smanjio rizik daljeg širenje bolesti. Epidemiološko istraživanje vrši Dom zdravlja Rožaje, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku. U svim zemljama okruženja registrovano je obolijevanje od morbila u epidemijskoj formi (Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Rumunija) sa preko 5.200 oboljelih i najmanje osam umrlih lica od kojih šestoro djece, četvoro mlađe od jedne godine”, kazali su u IJZCG.

Pojasnili su da su morbili akutna zarazna respiratorna bolest koja se odlikuje visokom temperaturom, kašljem, konjunktivitisom, pojavom sitnozrnastog crvenkastog osipa, čestom pojavom komplikacija (do tri od 10 inficiranih razvije neku od komplikacija), a može dovesti i do smrtnog ishoda.

Virus morbila se, kako navode iz IJZCG, najlakše prenosi direktnim kontaktom sa kapljicama sekreta nosa, usta i ždrijela koje zarazne osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora izbacuju u svoju okolinu kao i vazdušnim putem tj. udisanjem aerosola jer virus može ostati u vazduhu pošto inficirana osoba napusti prostoriju.

Moguć je i indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretima svježe kontaminiranim predmetima.

“S obzirom da se oboljenje veoma lako prenosi, kada je nivo kolektivnog imuniteta na niskom nivou, dolazi do razvija epidemija. Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje četiri dana prije i četiri dana nakon izbijanja ospe. Činjenica da je osoba zarazna i prije pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti”, kazali su iz IJZCG.

Izričiti su da je jedina prava mjera prevencije vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele.

“Potpuna vakcinacija podrazumjeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja”, ističu iz IJZCG.

Kako su kazali, trenutni obuhvat sa prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018. godine iznosi 81,3 odsto, za rođene 2019. godine obuhvat iznosi 75,1 odsto, za rođene 2020. godine obuhvat iznosi 66,9 odsto, za rođene 2021. godine obuhvat iznosi 49,1 odsto, a kod djece rođene 2022. godine obuhvat iznosi 22,8 odsto.

“S obzirom da je neophodno da obuhvat za sprječavanje epidemije iznosi najmanje 95% ciljne populacije jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolijevanje. Više informacija možete pronaći na: www.ijzcg.me/me/male-boginje-morbiliU slučaju pojave obolijevanja u kolektivima (vrtići i škole) neophodno je isključivanje nevakcinisanih do maksimalnog isteka dva perioda inkubacije odnosno do gašenja epidemije ili do sprovođenja vakcinacije u skladu sa uzrastom. Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanom i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje”, navodi se u saopštenju.

Poručuju da će Institut za javno zdravlje Crne Gore i domovi zdravlja organizovati i vakcinaciju u dodatnim terminima predstojećeg vikenda o čemu će obavjestiti javnost u posebnom saopštenju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime