26.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Registovan ptičiji grip kod divljih ptica u CG

Prisustvo virusa avijarne influence-ptičji grip-podtip H5N1 kod divljih ptica, potvrđeno je kod uginulih pelikana u rezervatu Pančeva oka, u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumartsva i vodoprivrede, prenosi RTCG.

Kako navode, prema podacima OIE (Međunarodne organizacije za zdravlje životinja) tip virusa ptičijeg gripa H5N1, koji je potvrđen u Crnoj Gori, potvrđen je u brojnim evropskim zemljama, naročito u zemljama u okruženju, uključujući Srbiju, Albaniju, Bosni i Hercegovinu, Kosovo, Hrvatsku te je bilo očekivano da će se bolest pojaviti i kod nas.

Ističu da je avijarna influenca ptica (ptičji grip) je naročito opasna zarazna bolest životinja čiji način širenja putem divljih životinja znatno otežava sprečavanje i suzbijanje pojave.
“Ukoliko dođe do oboljenja domaće živine, visoko patogeni sojevi u kratkom vremenskom roku izazivaju oboljenja i uginuća živine na gazdinstvu”, navodi se u saopštenju.

Ističu da zbog rizika od prenošenja virusa sa divljih ptica na domaću živinu, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je donijela Rješenja kojim su utvrđene granice zaraženog, odnosno ugroženog područja i mjere koje će se sprovoditi u ovim područjima u cilju suzbijanja i sprječavanja širenja ove zarazne bolesti.

“Zaraženim područjem se smatra područje od najmanje 3 km u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj su pronađene uginule ptice”, navodi se u saopštenju.

Oni navode da je na snazi Naredba kojom je propisano obavezno zatvaranje domaće živine i ptica u objektima na gazdinstvu, te da tom naredbom osim zabrane držanja živine na otvorenom prostoru, propisane su i druge obaveze koje su dužni da sprovode držaoci živine radi zaštite živine i spriječavanja mogućeg prenosa virusa ptičjeg gripa sa divljih ptica.

Ističu da je u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja bolesti, obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama, kao i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, najbližoj veterinarskoj ambulanti ili veterinarskom inspektoru.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime