24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Ratković: Region nas neće spasiti od gubitka ruskih i ukrajinskih turista

Dekan budvanskog Fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković smatra da je mogućnost da Crna Gora nadomjesti gubitak turista s ruskog i ukrajinskog tržišta tokom ove ljetnje turističke sezone veoma mala.

On je u intervjuu za portal RTCG kazao da nas ni ove, kao ni prošle godine, od gubitaka u turizmu ne može spasiti region kao i da će proći još dosta godina do normalizacije odnosa Evrope i Rusije, te da će Crna Gora dijeliti sudbinu tih odnosa.

Negativan uticaj rusko-ukrajinske krize biće dvostruk, smatra Ratković

Direktni, u smislu izostanka dolazaka sa tržišta Ukrajine i Rusije i, indirektno, zbog relativne blizine epicentra ratnog požara i prijetnje njegovog širenja ka Zapadnom Balkanu. Sa ovih tržišta su dolasci potpuno neizvjesni, osim izbjeglica, a pogotovu onih koji kod nas imaju nekretnine. Negativan eho se može proširiti i na izvjesno osujećenje dolazaka i sa nekih drugih tržišta“, rekao je Ratković za RTCG i ocijenio da su tržišta Rusije i Ukrajine za Crnu Goru u srednjem roku izgubljena.

screenshot/YouTube

Na pitanje može li Crna Gora nadomjestiti gubitak turista iz Rusije i Ukrajine sa nekih drugih tržišta, Ratković je odgovorio da su mogućnosti za to u ovoj sezonu veoma male jer je, kako je objasnio, kasno za repenetraciju na organizovano evropsko turističko tržište u kratkom roku, čak i da su normalne okolnosti.

Naša je velika strateška greška što smo u ove dvije godine potpuno zapostavili organizovano turističko tržište najjačih emitivnih zemalja Zapadne Evrope. Valjalo bi da odmah krenemo ka tim tržištima, ali mi nijesmo ni organizaciono, ni politički sada spremni za to. Imamo blokadu gotovo svih institucija sistema i neadekvatnu destinacijsku turističku organizaciju, bez čega nije moguće efikasno upravljati poslovanjem i razvojem turizma“, objasnio je Ratković.

On smatra da nas ni ove, kao ni prošle godine, od gubitaka u turizmu neće spasiti region, koji je, kako je naveo, jedno od najsiromašnijih i sezonski najkoncentrisanijih turističkih tržišta u Evropi.

“Naš strateški izlaz jeste odlučna repenetracija na najjača emitivna tržišta Evrope, na koja se možemo vratiti u srednjem roku”, rekao je Ratković.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime