27.9 C
Podgorica
28.09.2023.

Ratković: Bez stabilne države nemoguće uspješno funkcionisanje turističke privrede

“Bez stabilne države, odnosno njenih vitalnih institucija, nije moguće uspješno funkcionisanje privrede, a posebno turističke”, rekao je u intervjuu za Pobjedu dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, Rade Ratković.

“Potrebno je hitno uspostavljanje legitimne privremene vlade conditio sine qua non, stabilizacije privrednih i turističkih tokova i pripreme za slobodne izbore u uslovima reformisanog izbornog zakonodavstva po evropskom modelu. Lokalni izbori su zakazani za jun, tako da će predsezona i početak glavne turističke sezone biti obilježeni izbornom atmosferom”, rekao je Ratković za Pobjedu.

On je prokoemntarisao da ćemo opet turiste čekati pored glasačkih kutija i uz uobičajene izborne tenzije što, kako je rekao, nije odlika ljubaznih domaćina.

“Ali nije nam prvi put. Dakle, što prije izabrati vladu i kompletirati institucije, kako bi proradio sistem upravljanja državom i aktivna makroekonomska politika. Važno je da se ta stabilizacija desi u roku od mjesec, kako bi se posvetili pripremi za sezonu naredne godine, odnosno za adekvatan nastup na organizovano evropsko turističko tržište, jer su narednih tri do pet mjeseci ključni za uspjeh organizovanog turizma naredne godine”, kazao je Ratković.

Prema njegovim riječima, pošto smo izgubili ukrajinsko i bjelorusko tržište, moramo animirati druga tržišta ali, kako je rekao, ove godine zakasnili smo za “jača” tržišta.

“Crna Gora je po geografskom položaju izrazita mediteranska avio-destinacija, dakle destinacija organizovanog turizma za najjače emitivne izvore Evrope. Za ovu godinu smo propustili sve šanse za ozbiljniju penetraciju na organizovano evropsko turističko tržište, ali zato trebamo odmah nakon formiranja nove vlade programski i aktivno raditi na repenetraciji na organizovano turističko tržište za narednu i naredne godine”, rekao je Ratković napominjući da ne treba zapostaviti ni direktni buking i globalne elektonske distributivne sisteme.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime