23.7 C
Podgorica
30.05.2024.

Radulović: Luka Kotor imaće ekskluzivno pravo za pilotažu

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović naglasio je da odlukom Vlade Luka Kotor ubuduće ima ekskluzivno pravo za pilotažu, povećanu sigurnost plovidbe, kao i prihod države i kotorske opštine. Novi Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe propisaće obaveznu upotrebu remorkera u Bokokotorskom zalivu.Pomorci će uskoro za dokumenta aplicirati preko interneta.

„Vlada je odlučila da ekskluzivno pravo za pilotažu u kotorskom akvatorijumu ubuduće ima Luka Kotor. Nakon nekoliko godina, napokon je, na zakonit način uređena ta oblast, povećava se sigurnost plovidbe, a država i kotorska lokalna uprava ostvarivaće veći prihod“, istakao je ministar Filip Radulović.

Luka Kotor u skladu sa zaključenim koncesionim ugovorom planira da gradi pilon.

„Ministarstvo će do kraja godine pripremiti novi Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe“, najavljuje ministar Radulović.

Formirana su, kaže, dva multiresorna koordinaciona tima u kojima, su na volonterskoj osnovi i predstavnici pomoraca i pomorske privrede.

„Prihvaćena je inicijativa Unije pomoraca da lučke kapetanije realizuju projekat “administracija bez papira”, naveo je on.

Odluka o SID-u (pomorske identifikacione isprave) objavljena je u Službenom listu Crne Gore u februaru.

Tu već kao pomorska država kasnimo. Kada počinje izdavanje biometrijskih dokumenata našim pomorcima.

Ministar saobraćaja i pomorstva rekao je da će uskoro biti potpisan bilateralni ugovor sa Italijom, o uzajamnom priznanju pomorskih kvalifikacija.

Istakao je i da su u toku finalni pregovori sa kompanijom “Kompas” koja će ljetos održavati pomorsku liniju Budva -Dubrovnik.

Radulović je ponovio da je za objedinjavanje Luke Bar, kao i da bez velikih ulaganja u željeznicu nema pune valorizacije te najveće crnogorske trgovačke Luke.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime