13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

Radulović: Crna Gora pozdravlja zaključke Evropskog savjeta koji će osigurati nabavku gasa za EU

Dobrovoljna zajednička kupovina gasa, tečnog prirodnog gasa i hidrogena doprinijeće smanjenju cijena energenata, a ova platforma za nabavku biće otvorena i za CGna čemu sam veoma zahvalan, kazao je ministar Radulović

 

Crna Gora pozdravlja zaključke Evropskog savjeta koji će osigurati nabavku gasa za Evropsku uniju, ali i zemlje Zapadnog Balkana, uključujući našu državu, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović povodom zaključaka ovog tijela.

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, oni su uslijedili nakon dvodnevnog sastanka i razmjene mišljenja sa predsjednikom SAD-a o transatlantskoj saradnji, u kontekstu ruske vojne agresije na Ukrajinu, bezbjednosti i odbrane, energetske situacije, ekonomskih pitanja, pandemije Kovida – 19 i vanjskih odnosa.

– Kada je u pitanju energetska sigurnost, donesene su važne odluke koje će dovesti do smanjivanja zavisnosti od ruskih izvora energije – ističe se u saopštenju.

Očekuje se da će do kraja maja biti urađena sveobuhvatna analiza u cilju efikasnijeg snabdijevanja zemalja članica EU gasom, tečnim prirodnim gasom i hidrogenom. Fokus će biti na politici skladištenja gasa, posebno kada je riječ o državama sa značajnim kapacitetima u tom smislu, u cilju obezbjeđenja pravične ravnoteže kroz uspostavljanje neophodnih mehanizama solidarnosti i kompenzacije, dodaje se.

 

Tim povodom, Radulović je kazao da ga ohrabruje to što evropski partneri nisu zaboravili Crnu Goru i države Zapadnog Balkana, što se jasno vidi iz zaključaka sa sastanka Evropskog savjeta koji predviđa da ćemo biti dio ovog projekta.

 

– Dobrovoljna zajednička kupovina gasa, tečnog prirodnog gasa i hidrogena doprinijeće smanjenju cijena energenata, a ova platforma za nabavku biće otvorena i za Crnu Goru na čemu sam veoma zahvalan -dodao je Radulović.

 

Sada su nam, više nego ikada, potrebni solidarnost i jasni signali da vrata EU nijesu zatvorena i da ćemo, u skladu sa napretkom koji ostvarujemo, svakodnevno biti bliži članstvu, zaključio je ministar u saopštenju.

Izvor: Dan

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime