11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Radnici Pošte traže od Vlade da pomogne oko povećanja plata

Štrajkački odbor Jedinstvenog sindikata traži od Vlade i premijera Dritana Abazovića da pomognu u rješavanju problema u toj kompaniji, odnosno da, ukoliko menadžment Pošte nema novca za povećanje plata, pomogne Vlada koja je stopostotni vlasnik preduzeća. Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković za “Dan” je kazao da se Abazoviću nisu obraćali zvaničnim putem, već da ga putem medija pozivaju da se uključi.

“Poslodavac nam se ni drugog dana nije obratio, pa pozivamo premijera Abazovića da nam pomogne, s obzirom na to da smo državna firma. Pošto je rekao da će pomoći Institutu “Igalo” samo da nađu načina, vjerujem da i nama mogu pomoći. Mi smo državna firma koja je svake godine 70 odsto dobiti uplaćivala u budžet, pa ako menadžment stvarno nema para za povećanje plata, neka nam onda Vlada pomogne”, rekao je Marković.

Vlada je ove godine u javnom sektoru znatno uvećala zarade, pa su plate porasle državnim službenicima i namještenicima oko 20 odsto, dok radnicima u državnim preduzećima, kao ni u privatnom sektoru, nisu mrdale.

Marković je kazao i da je najveći odziv za štrajk na primorju, a najmanji na sjeveru, kao i da se vrše pritisci nad radnicima koji su u štrajku.

“Sve pritiske, gdje imamo pisanog traga, procesuirali smo ka Inspekciji rada da se napravi urgentna kontrola. Pritiskaju ljude koji štrajkuju i tjeraju ih da rade”, saopštio je Marković.

Istakao je i da se pojavio prvi slučaj angažovanja novog radnika zbog generalnog štraka.

“U Kotoru je primljena nova radnica preko agencije, što ne bi smjelo da se radi tokom štrajka, odnosno ne bi smjeli to da rade poslodavci”, rekao je Marković.

Nedavno je, tokom štrajka radnika Telekoma, uprava tog telekomunikacionog preduzeća takođe angažovala nove radnike dok su njihovi štrajkovali i tražili veće plate. Izgleda da poslodavci tokom štrajka imaju para za nove radnike, ali nemaju za povećanje plata svojima.

U generalni štrajk je stupilo 486 radnika, dok je do jučerašnjeg dana njih devet odustalo od štrajka, a šest novih se priključilo, pa su sada zvanično u štrajku 483 radnika Pošte.

“Radnici su pritiskani lično i na telefon, što ne možemo da prijavimo, kao što je slučaj gdje smo imali određene spiskove radnika. Nakon pritisaka neki su pristali da rade, iako su potpisali da podržavaju štrajk, ali zvanično nisu istupili iz štrajka. Imamo i primjere štrajkača koji odrađuju minimalni proces rada, gdje su morali da rade, jer nije bilo drugih radnika, a imamo i radnike koji su bukvalno natjerani da rade, ali nas i dalje podržavaju. Za tu vrstu pritisaka, međutim, nemamo pisani trag”, izjavio je Marković.

Precizirao je da je u Beranama napravljen spisak radnika koji moraju da rade drugu smjenu i da su na njemu bili poštari koji su štrajkovali u prvoj smjeni.

“Oni nisu prihvatili da rade”, kazao je Marković.

U Bijelom Polju, kako je naveo, radnici su usmeno pritiskani i svi su se vratili na radno mjesto, osim jednoga, ali ni za to nemaju dokaze.

“U Mojkovcu radnicima nije dozvoljeno da uđu u prostorije. To smo prijavili i čekamo šta će reći inspektori. U Herceg Novom su sve manje poslovnice zatvorene, samo radi glavna pošta. U Kotoru takođe, radi samo glavna pošta i to prva smjena. U pošti u Sutomoru su poslali radnika iz Bara koji nije u štrajku. Najviše poslovnica je zatvoreno na primorju, dok je na sjeveru drugačije stanje”, saopštio je Marković.

Radnici Pošte počeli su generalni štrajk u ponedjeljak, nakon što nisu uspjeli sa menadžmentom da dogovore povećanje plata. Oni traže povećanje od 30 odsto. Menadžment je kazao da će na kraju ove sedmice imati presjek stanja za devet mjeseci i da će onda znati koliko povećanje zarada može ponuditi.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime