24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Putin: Ruski gas od petka se mora plaćati u rubljama; Njemačka i Francuska odbijaju zahtjev: Ucjena

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim strani kupci moraju da plaćaju ruski gas u rubljama od 1. aprila, prenosi portal Vijesti.

Putin je kazao da će ugovori biti obustavljeni ako ta plaćanja ne budu izvršena.

“Da bi kupovali ruski prirodni gas, oni moraju da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Sa tih računa će se od sjutra vršiti plaćanja za isporučeni gas“, rekao je Putin u TV obraćanju.

Njemačka i Francuska su odbacile zahtjeve Rusije da evropske zemlje plaćaju svoj gas u rubljama kao neprihvatljivo kršenje ugovora, dodajući da taj manevar predstavlja “ucjenu”.

“Ukoliko takve isplate ne budu izvršene, smatraćemo da je to neizvršenje kupaca, sa svim posljedicama koje proizilaze. Niko nam ništa ne prodaje besplatno, a nećemo ni da radimo u dobrotvorne svrhe – to jest, postojeći ugovori će biti uklonjeni”, rekao je predsjednik Rusije, prenosi Rojters.

Putinova odluka da sprovede plaćanje u rubljama za gas je podstakla rusku valutu, koja je pala na istorijski minimum kada je Zapad primijenio sveobuhvatne sankcije nakon što je poslao svoju vojsku u Ukrajinu 24. februara.

Ali zapadne kompanije i vlade su odbacile ovaj potez kao kršenje postojećih ugovora koji su utvrđeni u eurima ili dolarima.

Putin je rekao da je promjena namijenjena jačanju suvereniteta Rusije i da će se pridržavati svojih obaveza po svim ugovorima. Rusija isporučuje oko trećine evropskog gasa.

Predsjednik Rusije je rekao i da će “zapadne nacije pokušati da pronađu nove osnove za sankcije Rusiji”.

Kazao je i da Rusija mora da teži da zadrži radna mjesta i da otvori nova.

Putin je takođe rekao da Sjedinjene Države profitiraju od globalnih turbulencija, dodajući da su kompanije američkih vojnih kompleksa u porastu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime