15 C
Podgorica
27.02.2024.

Prvi pacijent primio eksperimentalnu vakcinu protiv raka

Muškarac star 81 godinu postao je prva osoba koja je primila eksperimentalnu vakcinu protiv neizlječivog raka kože, koju je razvila kompanija Moderna, prenosi Nova.rs.

Osjećaj da može da doprinese nečemu što može da pomogne mnogim ljudima naveo ga je da učestvuje u ovom koraku napretka u medicini.

Ubrizgani genetski RNK materijal, kako navode britanski Sun, oponaša markere pronađene na ćelijama raka i pokreće organizam da se bori protiv njih. Ovo otvara nove mogućnosti u borbi protiv raka i može promjeniti pristup liječenju ove opake bolesti.

Doktor David Pinato i njegov tim na Imperial koledžu NHS u Londonu trenutno testiraju da li je vakcina dovoljno bezbjedna za trogodišnje globalno ispitivanje. Nadaju se da će prvo moći da liječe rak kože i pluća, a zatim se proširiti na druge tumore, poput raka creva ili dojke.

Doktor Kajl Holen iz Moderne izjavio je da su istraživači uzbuđeni zbog ranih rezultata, te da se nadaju da će vakcina stvoriti novo doba liječenja raka. Profesor Piter Džonson, direktor NHS za rak, takođe smatra da bi vakcine protiv raka mogle biti revolucionarne, pružajući efikasnije i manje toksične terapije.

Sekretarka za zdravstvo Viktorija Atkins ističe da vakcina ima potencijal da spase živote, pružajući revolucionarni način liječenja strašne bolesti. Ispitivanje će trajati tri godine i uključiće pacijente širom svijeta, otvarajući nadu za hiljade ljudi koji se bore sa ovom bolešću.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime