20.9 C
Podgorica
19.06.2024.

Prva vakcina protiv malarije biće uvedena u 12 afričkih država

Dugo očekivana vakcina protiv malarije najavljena je za uvođenje u 12 afričkih zemalja u sledeće dvije godine, potencijalno spašavajući desetine hiljada života.

Početnih 18 miliona doza prve vakcine protiv malarije na svijetu dodijeljeno je zemljama u kojima je rizik od obolijevanja i umiranja djece od malarije najveći, navodi se u saopštenju globalne alijanse za vakcine Gavi, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UNICEF-a, prenosi Avaz.

“Ova vakcina ima potencijal da bude vrlo uticajna u borbi protiv malarije, a kada se široko primjenjuje zajedno s drugim intervencijama, može spriječiti desetine hiljada smrti svake godine”, rekao je Tabani Maposa, glavni direktor programa za državu u Gaviju.

Još 16 afričkih zemalja zatražilo je pristup vakcini i nadaće se zalihama kada se proizvodnja poveća.

Vakcina, nazvana RTS,S/AS01, proglašena je “sigurnom i učinkovitom” u smanjenju smrti i teških bolesti nakon što je dato 1,7 miliona doza djeci u Gani, Keniji i Malaviju od 2019. godine.

Sada će ga dobiti Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Demokratska Republika Kongo, Liberija, Niger, Sierra Leone i Uganda, a očekuje se da doze stignu u posljednjem kvartalu ove godine.

UNICEF-ov pomoćnik direktora za imunizaciju, Ephrem T Lemango, rekao je da će vakcina pomoći u borbi protiv bolesti koja svake godine u Africi ubije gotovo pola miliona djece mlađe od pet godina.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime