7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Prošla godina druga najtoplija godina u istoriji Evrope

Evropa je 2022. doživjela drugu najtoplliju godinu u istoriji, a klimatske promjene izazvale su ekstremne uslove koji su smanjili prinose usjeva, presušili rijeke i doveli do hiljada mrtvih, saopštili su danas naučnici Evropske službe za klimatske promjene Kopernikus (C3S).

Oni su saopštili i da je 2022. bila peta najtoplija godina na svijetu najmanje od 1850. godine, iako podaci C3S datiraju najranije iz 1950, prenose mediji.

“Već doživljavamo razorne posljedice zagrijanog svijeta”, rekla je zamjenica direktora C3S Samnata Berdžes prenosi Tanjug.

Ona je pozvala na hitnu akciju za smanjenje emisije ugljen-dioksida i prilagođavanje promijenjenoj klimi.

Prošlo ljeto bilo je najtoplije u Evropi do sada, a snažni toplotni talasi izazvali su oko 20.000 smrtnih slučajeva više nego što je uobičajeno u nekim zemljama Evrope, uključujući Francusku, Njemačku, Španiju u Britaniju.

U kombinaciji sa nedostatkom kiše, vrućine su izazvale široko rasprostranjenu sušu, a nizak vodostaj usporio je transport duž rijeke Rajne, dok je nedostatak kiše uticao na proizvodnju hidroenergije i smanjio prinose kukuruza i soje, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, temperature na globalnom nivou će prestati da rastu samo ako zemlje smanje emisije CO2 na ”neto nulu”, odnosno da ne ispuštaju više gasova u atmosferu nego što uklanjaju, a 27 zemalja EU, Britanija, Kanada, Japan i druge zemlje su se obavezale da će taj cilj ostvariti do 2050.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime