32 C
Podgorica
25.06.2024.

Prodat aerodrom u Budimpešti

Mađarska državna kompanija Korvinus (Corvinus Zrt) i francuski koinvestitor Vansi (Vinci Airports) kupili su aerodrom Budimpešta od dosadašnjeg glavnog akcionara Avialijens (AviAlliance) i manjinskih akcionara, navodi se u saopštenju kompanije Avialljens.

Ministarstvo ekonomije Mađarske napominje da je kupovina aerodroma koštala 3,1 milijardu evra, uz produženje prethodno datih kredita od 1,44 milijarde evra, prenosi Rojters.

Korvinus je postao većinski vlasnik aerodroma sa 80 odsto udjela, a njegov francuski partner Vansi imaće preostalih 20 odsto.

“Mađarska vlada i francuski koinvestitor radiće na tome da aerodrom u Budimpešti postane jedan od najboljih ne samo u regionu već i u svijetu”, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Prije prodaje, glavni akcionar Aerodroma Budimpešta sa 55,44 odsto udjela bila je Avialijens, u vlasništvu kanadskog Odbora za penzione investicije u javnom sektoru (PSP Investments).

Malton, podružnica singapurske kompanije GIC Special Investments, kontrolisala je 23,33 odsto, dok je kanadska Caisse de depot et placement du Kuebec držala preostalih 21,23 odsto.

Agencija navodi da je vlada premijera Viktor Orbana, od preuzimanja vlasti 2010. godine, povećala vlasništvo mađarske države u energetici, bankarstvu, telekomunikacijama i medijima, a godinama je planirala i da kupi aerodrom.

Vansi je jedan od najvećih aerodromskih operatera u Evropi, a upravlja i beogradskim aerodromom Nikola Tesla, prenosi Tanjug.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime