22.9 C
Podgorica
28.05.2023.

Preko poslovnog partnera Blaža Đukanovića biznismen iz Češke kupuje vlasništvo u Riječkoj luci

Hrvatski državljanin Marko Ćosić, sin bivšeg general-pukovnika hrvatske vojske Krešimira Ćosića, povezuje se češkim biznismenom Jaroslavom Strnom, koji je dogovorio preuzimanje dijela vlasništva u Riječkoj luci.

To su objavili mediji u Hrvatskoj.

Marko Ćosić pominjan je u aferi “Pandora papiri” kao poslovni partner Blaža Đukanovića, sina aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića.

Te podatke je prikupio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) iz Vašingtona, sarađujući sa više od 140 medijskih organizacija na globalnom nivou.

Naime, prema objavljenim dokumentima Ćosić je zajedno sa mlađim Đukanovićem na Britanskim Djevičanskim ostrvima osnovao skrivenu kompaniju “Resilton Investments Ltd”.

Iz evidencijama se može vidjeti da je Blažo Đukanović posjedovao dvije ofšor firme.

Jedna, “Victoria Bridge Finance”, dobila je kredit koji je dijelom finansirao hrvatski biznismen. Druga firma, “Resilton Investments Ltd”, kontroliše crnogorsku kompaniju “Proenergy Montenegro”, za koju javni zapisi pokazuju da je u suvlasništvu upravo Marka Ćosića, tada još člana uprave hrvatske državne energetske firme.

Stranica hrvatske novine “7Dnevno”; Izvor: PRESS online

Sa druge strane, prema dostupnim podacima – otac Marka Ćosića, hrvatski general Krešimir Ćosić učestvovao je u kontroverznim vojnim operacijama “Bljesak” i “Oluja”.

Ćosić je član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), te je bio njen zastupnik u hrvatskom Saboru, izabran na izborima 2003. i 2007.

Od 1996. do 2000. bio je zamjenik ministra obrane. Kao generala penzionisao ga je 2000. sada bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jer je bio jedan od dvanaest generala i admirala koji su potpisali otvoreno pismo protiv kriminalizacije Domovinskog rata, a Mesić je to ocijenio nedopustivim uplitanjem vojnika u politiku.

Izvor: PRESS online

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime