20.1 C
Podgorica
25.06.2024.

Predložen zakon o informacionoj bezbjednosti

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o informacionoj bezbjednosti, kojom je predviđeno formiranje agencije za sajber bezbjednost, kazao je ministar javne uprave (MJU) Maraš Dukaj.

On je, na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, rekao da je Evropska unija (EU) krajem 2022. godine usvojila novu direktivu NIS 2, nakon čega je MJU pristupilo transponovanju te direktive u Predlog zakona o informacionoj bezbjednosti.

„Prva smo zemlja regiona koja taj zakon usklađuje sa NIS 2 direktivom EU“, dodao je Dukaj. On je naveo da su Vlada i MJU u izradu zakona od početka uključili evropske i NATO partnere.

„Imali smo odličnu saradnju. Sve što radimo radimo u saradnji i partnerstvu sa njima“, kazao je Dukaj.

Prema njegovim riječima, zakon o informacionoj bezbjednosti veoma je bitan u dijelu koji se odnosi na sajber bezbjednost.

„MJU je formiralo i Vladin CIRT, koji 24/7 u potpunosti štiti našu državnu upravu, a ovim zakonom je definisano da ćemo formirati novu agenciju za sajber bezbjednost“, rekao je Dukaj.

On je naveo da će Agencija za sajber bezbjednost biti zadužena za zaštitu od sajber ratova, u dijelu koji se odnosi na ključnu infrastrukturu.

U planu je, kako je kazao Dukaj, formiranje državnog Data centra.

„Sajber ratovi su najopasniji u svijetu i moramo shvatiti kao društvo i država da moramo maksimalno radiiti da budemo zaštićeni“, poručio je Dukaj.

On je kazao da nijedna zemlja u svijetu nije u potpunosti zaštićena.

„Ali mi, kao mala zemlja, smo izloženi isto kao Italija, Beligija ili neke druge druge članice NATO-a. A samo uporedite koliko te zemlje ulažu u sajber bezbjednost, posebno u dijelu koji se odnosi na kadrovske kapacitete“, kazao je Dukaj.

On je rekao da Crna Gora do sajber napada nije imala stalnu zaštitu, navodeći da mu je to bilo čudno i neozbiljno za članicu NATO-a.

„Ne želim da ulazim u rad prethodnika, ali mi smo uspjeli za kratko vrijeme da uspostavimo CIRT, koji 24/7 štiti Vladinu informacionu strukturu“, dodao je Dukaj.

On je kazao da su napravljeni ogromni iskoraci ka unapređenju sajber prostora u Crnoj Gori.

„Ali to je proces koji traje i koji se nikad ne završava“, naveo je Dukaj.

Generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise u MJU, Dušan Polović, rekao je da je novi zakon o informacionoj bezbjednosti još jedan dokaz da Vlada želi da maksimalno ubrza evropski put.

Prema njegovim riječima, taj zakon je veoma bitan za Poglavlje 10, jer su uspjeli da ga usklade sa NIS 2 direktivom.

„Očekuju nas izazovi u smislu primjene i ovaj zakon ne smije ostati slovo na papiru i mora da se implementira, u cilju očuvanja bezbjednosti ličnih podataka i prepoznavanja Crne Gore kao sigurnog sajber prostora“, kazao je Polović.

On je naveo da su, kroz saradnju sa Evropskom komisijom, dodatno proširili i dali još veći opseg zakonu, u skladu sa direktivom.

„Vjerujem da nas u naredne dvije godine čeka puno zadataka za Vladin CIRT i naročito za Agenciju za sajber bezbjednost“, dodao je Polović.

On je rekao da će Ministarstvo finansija i Vlada dati punu podršku u smislu finansijskih uslova, koji su jako značajni u ovoj oblasti, u kojoj je neophodno puno ulagati, prevashodno u kadrove.

Upitan koja je uloga Data centra, Polović je rekao da je Dukaj izgradnju Data centra najavio kao projekat sa liste kapitalnih.

On je dodao da su za ovu godinu obezbijedili novac za to i naveo da je Vlada obavezala MJU da izradi studiju izvodljivosti.

„Ta studija je u saradnji sa UNOPS-om u pripremi i očekujemo da ćemo dobiti izabranog ponuđača“, rekao je Polović.

On je dodao da očekuju da do kraja novembra ili sredine decembra bude urađena studija izvodljivosti, koja će tretirati i rekonstrukciju Dizaster rikaveri /Disaster recovery/ lokacije u Bijelom Polju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime