27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Prava Crna Gora: Pozivamo Đukanovića da se ne igra sa biračkim pravom građana

Iz Prave Crne Gore Marka Milačića pozvali su predsjednika države Mila Đukanovića da potvrdi datum izbora zakazanih za 23. oktobar i poručili da je svaka druga solucija samo dio prevare aktuelnog predsjednika države.

Saopštenje Milačićeve partije prenosimo u cjelosti

Ono što je Prava Crna Gora govorila mjesecima unazad, juče je i potvrđeno Odlukom Ustavnog Suda Crne Gore koji je ocijenio da Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravi nije u skladu sa Ustavom.

Zanimljivo je da Ustavni Sud baš sada ocijenio da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka iako je ta činjenica bila nedvosmisleno jasna čak i pravnim laicima.

Pitanje je šta se čekalo do sada i ono najbitnije šta nakon ove Odluke?

Naime, Ustavni Sud je ocijenio da je trajanje mandata odbornicima u Skupštinama opština prema osporenom zakonu uređeno drugačije od Zakona o izboru odbornika i poslanika. Nadalje, sudije su ocijenile i da se trajanje mandata uređuje Zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dvije trećine glasova svih poslanika u Skupštini Crne Gore.

Jasno izrežirana politička igra pod dirigentskom palicom Đukanovića čiji su se poslušnici drznuli u najbrutalnije kršenje Ustava stvorila je stanje pravne nesigurnosti koja tek otvara brojna pitanja.

Ukidanjem neustavne norme o odlaganju lokalnih izbora otvorena je čitava serija pravnih nedoumica i praznina koje će opet tumačiti marionete Đukanovića. Đukanović se ponovnim vraćanjem Zakona na odlučivanje u Skupštini potpuno pravno zaštitio, oprao ruke od prljavo odrađenog posla i ponovo uzeo karte.

Poražavajuća je činjenica da je pravnička profesija ovakvim njihovim djelovanjem potpuno onemogućena na bilo kakvo reagovanje. O pravnoj prirodi nelegalnog vršenja funkcija nelegitimno reizabranih gradonačelnika mahom iz DPS-a, odbornika kojima je prestao mandat i svim drugim pitanjima sudiće upravo onaj koji je sve ovo izrežirao.

Prava Crna Gora s obzirom da je nemoguće otkloniti štetne posledice odlaganja lokalnih izbora poziva Đukanovića da se ne igra dalje Ustavom zagaranotovanim biračkim pravom građana.

Kako bi se izbjegla sva dalja stremljenja u brojne nezakonitosti i spriječila zloupotreba novonastale situacije pozivamo da se u što kraćem roku potvrdi datum održavanja svih lokalnih izbora zakazanih za 23. oktobar.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime