20.1 C
Podgorica
25.06.2024.

Poslovođa radnje u Indiji skončao kao ruski vojnik u Ukrajini

Porodica Asfana Muhameda (31) iz Indije otvorila je kovčeg krajem marta i vidjela ga prvi put od kada je napustio svoju zemlju nekoliko mjeseci ranije. Bio je obučen bolje nego kada je krenuo – u crnom odijelu, bijeloj košulji, sa kravatom i cipelama. Sve to moralo je biti skinuto sa njega kako bi bio sahranjen po islamskim običajima, objavio je CNN u reportaži o neobičnom životnom putu Indijca koji je sreću za svoju porodicu pokušao da pronađe na ukrajinskom ratištu.

Imran Muhamed je zapostavio svoj posao i porodicu jer je poslednjih nekoliko mjeseci posvetio tome da pronađe svog deset godina mlađeg brata, koji je iz Hiderabada na jugu Indije krenuo put Ukrajine.

„Moji napori da pronađem brata, moja dvomjesečna borba za brata došla je do bolnog kraja“, rekao je Imran za CNN.

Asfan je 2022. godine, kada je Rusija napala Ukrajinu, bio poslovođa prodavnice garderobe, otac dvoje male djece. Jedno je imalo dvije godine, a drugo osam mjeseci.

Želio u Australiju, stigao do Ukrajine

Posao koji je imao nije bio najgori, kaže njegov brat, ali je Asfan želio više. Prvi plan mu je bio da se sa porodicom preseli u Australiju, gdje je živjela ženina rodbina, i pronađe posao. Međutim, pošto dva puta nije uspio da položi ispit iz engleskog jezika, koji bi mu omogućio legalan boravak u Australiji, on je riješio da sreću traži na drugoj strani.

Na Jutjubu je pronašao video snimke o prilikama za zaposlenje u Rusiji i Asfan je kontaktirao agenciju za zapošljavanje. „Treblao je da radi kao taksista ili dostavljač u Rusiji“, kaže Imran.

Nekoliko dana kasnije iz agencije su ga obavijestili da postoje upražnjena radna mjesta za pomoćno osoblje i poslove obezbjeđenja u ruskoj vojsci.

„Agenti su ga uvjeravali da je to najbolji posao. Rekli su mu da bi za godinu dana mogao da dobije ruski pasoš koji bi mu omogućio da putuje u okolne zemlje“, prisjeća se Imran.

Asfan je pomislio da bi to mogla da bude odskočna daska za njegovu porodicu da konačno ispuni svoj san i na kraju se domogne Australije. Međutim, umjesto toga, mladi poslovođa s juga Indije završio je na bojnom polju u Ukrajini.

Krio je planove od svoje porodice i prijatelja sve do samog polaska. Imran kaže da je saznao da mu brat putuje u Rusiju tri dana pred odlazak, počekom novembra prošle godine. Asfan je do tada posrednicima platio više od 1.800 dolara za pronalaženje posla. S druge strane, od njega je traženo da nikome ne otkriva planove.

„Isprali su mu mozak. Govorili su mu da će biti deportovan iz Rusije, sa aerodroma ako neko sazna. Dao sam sve od sebe da ga odgovorim“, priča Imran.

Dodaje da je njegov brat stigao u Moskvu 12. novembra, a dan kasnije potpisao je papire na ruskom, koje nije mogao da pročita i razumije, obavezujući se na posao koji mu je ponuđen.

Asfan nije jedini iz Južne Azije koji je završio u ratu u Ukrajini. Bivši ministar spoljnih poslova Nepala Bimala Rai Paudijal rekao je početkom godine da se procjenjuje da se između 14.000 i 15.000 Nepalaca bori u Ukrajini. Ruske vlasti su prošle godine stranim borcima ponudile mjesečnu platu od 2.000 dolara i brz put do ruskog državljanstva u zamjenu za učešće u borbama. Kremlj nije objavio koliko stranaca je regrutovano pod ovim uslovima.

Imran kaže da se sa bratom čuo 1. decembra, uoči odlaska na front. Već mu je bilo jasno gdje je i kuda ide i pokušavao je da nađe izlaz da se vrati kući.

Vijest sa fronta da je brat ranjen

„Zamolio me je da pričam sa agentima. Obećao sam mu da ću dati sve od sebe. Vojno osoblje nije bilo u kontaktu sa agentima. Ovi posrednici su varali momke i dovodili njihove živote u opasnost“, rekao je, misleći ne samo na Asfana već i na druge Indijce koji su na sličan način otišli da ratuju za novac.

Foto: AFP/NOAH SEELAM

Imran je 23. januara dobio glasovnu poruku od jednog Indijca koji je ratovao s njegovim bratom. Rekao mu je da je dan ranije pronašao Asfana ranjenog u jednoj kući u Ukrajini. Dodao je da nije mogao odatle da ga izvuče zbog stalnog napada ukrajinskih dronova, ali da je obavijestio ruski medicinski tim.

Dva dana kasnije Imran je uspio da izdejstvuje da ga primi jedan indijski poslanik, koji mu je obećao da će se vladini zvaničnici zauzeti za njegovog ranjenog brata. Odgovora vlasti, međutim, nije bilo.

Ambasada Indije u Moskvi je na kraju poručila da istražuje slučaj. Šestog marta Ambasada je javila da je Asfan mrtav.

Izvor: CNN/N1

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime