32.9 C
Podgorica
15.07.2024.

Poništeno rješenje Vlade o smjeni Valentine Pavličić

Upravni sud usvojio je tužbu bivše zastupnice Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentine Pavličić i poništio rješenje Vlade kojim je prestao njen mandat. Vlada se obavezuje da isplati Pavličić 400 eura na ime nadoknade troškova.

Kako se navodi u obrazloženju suda, tužilji zastupnici Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava prestao je mandat zbog stupanja na snagu nove Uredbe o zastupniku.

Pavličić je osporila zakonitost tog rješenja zbog povrede upravnog postupka i pogrešne primjene materijalnog prava, navodeći da ograničenje o broju mandata samo po sebi nije nezakonito, ali u konkretnom slučaju je proizvoljno izvršeno i nije postojalo u periodu imenovanja tužilje. Te izmjene Uredbe, kako se navodi nemaju uporište u uporednoj praksi u regionu, ni kod članica EU.

Pavličić je uz tužbu podnijela zahtjev za odlaganje izvršenja rješenja koje je donijela Vlada na sjednici 2. februara ove godine.

Vlada je tada, na predlog ministra pravde Andreja Milovića razriješila Pavličić, a za novu zastupnicu pred Evropskim sudom imenovala sutkinju Osnovnog suda u Podgorici Katarinu Peković.

Prethodno je Vlada krajem decembra usvojila izmjene Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i ograničila mandat zastupnika države na najviše dva puta po četiri godine.

Ustavnom sudu podnijeto je više inicijativa za ocjenu ustavnosti ovih izmjena Uredbe, koje su spojene u jedan predmet. Ministarstvo pravde nije čekalo odluku Ustavnog suda, već je raspisalo konkurs i izabralo Peković za novu zastupnicu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime