22.6 C
Podgorica
16.06.2024.

Polovina roditelja ne znaju šta djeca gledaju na internetu

 

Trećina roditelja često dozvoljava djeci da gledaju video-sadržaje na računaru, laptopu ili tabletu kad im je potreban mir kod kuće kako bi obavili svoj posao ili završili neke obaveze, podaci su Fonda Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF).

Iz te organizacije su saopštili da je istraživanje sprovedeno u novembru prošle godine.

“Oko četrdeset odsto roditelja ne ograničava vrijeme i izbor medijskih sadržaja koji prate njihova djeca. Polovina roditelja ne razgovara sa svojom djecom o tome šta ona gledaju na televiziji ili internetu”, saopštili su iz UNICEF-a.

Iz te organizacije su pozvali roditelje da tokom praznika i raspusta ograniče vrijeme koje njihova djeca provode ispred ekrana i razgovaraju s djecom o medijskim sadržajima koje prate.

“Uloga roditelja je presudna kako bi se osiguralo da djeca pred ekranom provode ograničeno vrijeme gledajući isključivo programe koji su korisni za njihov razvoj. Roditelji, takođe, imaju ključnu ulogu u razvoju medijske pismenosti djece tako što razgovaraju s njima o svim medijskim porukama”, poručuje šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Iz te organizacije još ističu da pravilno odabrani mediji mogu ponuditi brojne prilike za učenje i obrazovanje djece.

“Zato je veoma važno da roditelji podrže razvoj medijske pismenosti djece od najranijeg djetinjstva, pomažući im da mudro biraju sadržaje koje prate i razgovarajući s njima, kako bi djeca razvila vještine kritičke analize svih medijskih poruka”, saopšteno je iz UNICEF-a.

Iz UNICEF-a podsjećaju na to da Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da djeca mlađa od jedne godine uopšte ne koriste uređaje s ekranom, te da djeca koja su mlađa od pet godina pred ekranom provode najviše jedan sat dnevno.

“Određena kašnjenja u razvoju dokazano se povezuju s povećanjem vremena koje dijete provodi ispred ekrana tokom prvih godina života. Previše vremena provedenog ispred ekrana djecu uskraćuje za interakciju s drugom djecom i porodicom, što je od suštinskog značaja za njihov razvoj”, dodaju iz UNICEF-a.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime