7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Policajac osumnjičen za šverc kokaina u strahu pisao poruke: “U golu vodu sam od muke”

Šifrovana “skaj” komunikacija, koju je koristila kriminalna grupa, u kojoj je, između ostalih, šest crnogorskih državljana koji su poslednjih dana decembra završili u pritvoru u Spužu, samo je jedan od dokaza koje su strane policijske službe registrovale i dostavile našim pravosudnim organima, čime se potvrđuju sumnje da su ta lica učestvovala u krijumčarenju 2,5 tona kokaina i 59 kilograma metamfetamina od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije.

Milovan Burić, Nenad Novović, Neđeljko Brkan i policijski službenik iz Bara Zoran Kovačević uhapšeni su 25. decembra 2023. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a istragom je obuhvaćen i tridesetjednogodišnji Rade Vojvodić, koji se predao 28. decembra i određen mu je pritvor, kao i pedesetogodišnji Baranin Zoran Drešić, koji je na izdržavanju kazne u tom zatvoru.

Policijski službenik Zoran Kovačević je, prema navodima naredbe za sprovođenje istrage, u komunikaciji sa grupom koristio šifru sa pinom 4BD438. Jedna od njegovih poruka koju je poslao 30.8.2020. godine drugom pripadniku grupe glasila je: “Nego imam mogući problem na poslu prvi put da sve zovu i da budu pripravni nas što smo zaduženi za monitoring obale i mora sada cimaju, ako bude zajebancija u golu vodu sam od muke. Nikad nas nisu cimali,evo sad prvi put. Ima nas samo tri ili četiri i operisani od svega osim ovog praćenja na moru… Jeste da nas sve mobilišu i kančelaju sa 20 monitora đe je cijela obala prikazana pod ključ… sa mnom ti radi onaj što je krst nosio na litiji… na bolovanje je već par mjeseci”, piše Kovačević i šalje poruku drugoj osobi koja koristi kriptu.

Milovan Burić je sa licem koje je na kriptovanoj “SKY ECC” aplikaciji koristilo nadimak “Bolivar”, kako piše u naredbi, u januaru 2021. godine angažovao okrivljenog Brkana, a on, za sada neidentifikovanog mornara na brodu “MSC JOANNA”, kako bi izvršili prenošenje kokaina od Antverpena do blizu Sidneja. Brkan je 26.1.2021. godine zajedno sa tim mornarom u luci Antverpen, u Kraljevini Belgiji, postupajući po nalozima Burića i lica “Bolivar” preuzeo od N.N. lica po nadimku “Mario” šest kutija, u kojima se nalazilo po 30 kg kokaina, i kutiju sa 19 kila ove droge, te još dvije kutije u kojima se nalazilo 13 vodonepropusnih torbi, a zpotom su sve to unijeli na brod i opojnu drogu stavili u 11 vodonepropusnih torbi, koje je okrivljeni Nedeljko Brkan tokom plovidbe sakrio u rifer na krmi broda.

Oni su jedan dio od 199 kg droge 11.3.2021. godine užetom sa broda spustili na čamac kojim je upravljao Jake Laurens Hurkmans i nju je policija Australije zaplijenila u Botani Beju, samo je dio navoda iz istrage.

Policajca sumnjiče i za šverc 1.834 kilograda kokaina

Postoji i osnovana sumnja da su okrivljeni Milovan Burić i Zoran Kovačević, službeno lice u Upravi policije, sa za sada neidentifikovanim licima neovlašćeno prenosili radi prodaje 1.834 kg kokaina. Na oko 400 nautičkih milja od Surinama, ribarski brod, na kojem su se nalazila 1.834 kg opojne droge kokain, upakovana u 90 džakova od po 20 kg, jedan džak od 19 kg i jedan džak od 15 kg, prišao je brodu “Nehir” na koji je dizalicom pretovaren teret i taj brod je 22.2.2021. godine doplovio do Biskejskog zaliva, gdje je na geografskom položaju čije su koordinate 45°20‘ N 07°09‘ W, posada broda trebalo da pretovari drogu u manje plovilo – gliser, radi daljeg prenošenja u cilju prodaje, ali se to nije desilo, jer su to spriječili policijski službenici Kraljevine Španije, piše u tužilačkom dokumentu.

(Portal Dan)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime