26.7 C
Podgorica
16.06.2024.

Podrška barskim poljoprivrednicima i zanatlijama do 10.000 eura

Opština Bar raspisala je Javni poziv za učešće u Programu podrške razvoju poljoprivrede za mlade poljoprivrednike kao i Javni poziv za za učešće u Programu za podršku razvoja zanatsva kroz finansijsku podršku. Ovim, već tradicionalnim, programima podrške ekonomskoj aktivnosti u gradu, nastavljaju, kako su kazali, da podstiču samozapošljavanje i razvoj malih biznisa, prenosi RTCG.

Kada je u pitanju konkurs za mlade poljoprivrednike, ukupan iznos sredstava opredijeljenih za raspodjelu iznosi 40.000 eura, a najviši iznos dodijeljenih sredstava po pojedinačnom biznis planu iznosi 10.000 eura. “Pravo da se prijave imaju nezaposlena lica do 30 godina koja se se nalaze na evidenciji ZZZ CG- Biro rada Bar koja žele da se bave poljoprivredom”m navodi se u saopštenju.

Sredstva se mogu koristi za primarnu poljoprivrednu proizvodnju kao što je nabavka mehanizacije i opreme, domaćih životinja i pčela, plastenika, obnova ili podizanje novih zasada i slično, odnosno za preradu poljoprivrednih proizvoda kroz dobijanje gotovog proizvoda sopstvenom proizvodnjom.

“Takođe, raspisan je  i Javni poziv za za učešće u Programu za podršku razvoja zanatsva na koji pravo da apliciraju imaju zanatlije koje su registrovane u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, preduzetnici i privredna društva u skladu sa Zakonom o zanastvu kojima je pretežna djelatnost obavljanje jednostavnog ili složenog zanata, registrovane zanatlije koje imaju Prijavu za obavljanje zanatske djelatnosti podnijetu Sekretarijatu za privredu Opštine Bar, kao i nezaposlena lica sa prebivalištem u opštini Bar”, kazali su iz Opštine.

Ukupan iznos sredstava opredijeljenih za podršku projektima zanatlija iznosi 20.000 eura, a najviši iznos sredstava po pojedinačnom projektu iznosi 2.000 eura.

“Ukoliko u osnivačkoj strukturi preduzeća u vlasništvu učestvuju osobe ženskog pola ili osobe koje imaju do 30 godina starosti, odobreni projekat se finansira u iznosu od 100% opravdanih troškova. Sredstva se mogu koristiti za finansiranje troškova za nabavku opreme i repromaterijala, promociju zanata ili obuke i edukacije u vezi konkretnih zanata”, zaključili su iz opštine.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime