23.7 C
Podgorica
30.05.2024.

Plagijat ne mogu da provjere ako je napisan ćirilicom

Univerzitet Crne Gore (UCG) nema tehničke mogućnosti za provjeru autentičnosti naučnih radova koji su napisani ćirilicom.

O tome je Etički odbor UCG obavijestio nevladinu oraganizaciju Centar za građansko obrazovanje, koja je krajem prošle godine podnijela inicijativu za preispitivanje kršenja akademskog integriteta zbog navodnog nedozvoljenog prisvajanja tuđeg teksta od strane naučnog savjetnika, a sadašnjeg direktora Istorijskog instituta Radenka Šćekića, prenosi Dan.

– Etički odbor UCG je našao „originalan“ način da odbije da se bavi svojim poslom u pokušaju pružanja zaštite pulenima rukovodstva UCG: dovoljno je da rad bude na ćirilici i neće biti provjeravana njegova autentičnost. To proizilazi iz odgovora Etičkog odbora UCG, koji potpisuje prof. dr Božidar Popović, a koji stiže skoro četiri mjeseca nakon inicijative CGO za preispitivanje kršenja akademskog integriteta od strane dr Radenka Šćekića, sada direktora Istorijskog instituta. CGO cijeni da je ovakav pristup Etičkog komiteta direktan poziv svima koji hoće da napreduju u zvanja kršeći akademske norme, čime sebe kao instituciju obesmišljava zarad jednog slučaja koji želi da zatvori bez adekvatne analize – navode iz CGO.

Oni smatraju da je nepojmljivo da UCG, čiji je ovogodišnji budžet 35,8 miliona eura, nema sredstava da kupi softver koji može provjeriti radove na ćiriličnom pismu u cilju obezbjeđivanja zaštite od eventualnog plagijarizma.

– Novčana sredstva koja država opredjeljuje za razvoj UCG i ulaganje u nauku nijesu mala, te je minimalno očekivanje da UCG obezbijedi mehanizme zaštite od plagijata i da ih konstantno unapređuje u smislu kupovine ili ažuriranja softvera koji vrši provjeru autentičnosti radova – ističu iz CGO.

U odgovoru Etičkog odbora na inicijativu CGO navodi se, između ostalog, da su dopisom od 29. marta 2024. godine zatražili pomoć Centra za unapređenje kvaliteta UCG u korišćenju programa Thenthicate, budući da se taj program već koristi u Rektoratu prilikom provjere izvornosti master radova.

– Centar nas je informisao da tehničke mogućnosti tog programa ne omogućavaju provjeru radova (tekstova) na ćirilici. Stoga su nam zatražili da im dostavimo latiničnu verziju teksta, kako bi mogli da postupe po našoj molbi. U vezi sa navedenim, potrebno je da nam u roku od osam dana od dana prijema ovog zahtjeva dostavite sporni tekst u latiničnom pismu. Latinični tekst mora da vjerno odražava ćirilični – piše u odgovoru Etičkog odbora na inicijativu CGO.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime