19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Peskov: Rusija će odgovoriti na ograničenje cijena nafte

Zvanična Moskva je u ponedjeljak saopštila da priprema odgovor na ograničenje cijene ruske nafte koje su uvele Evropska unija (EU) i zemlje G7.

EU i zemlje G7 tvrde da je ograničenje cijene na 60 dolara po barelu usmjereno na ograničavanje sposobnosti Rusije da finansira rat protiv Ukrajine koji je počeo u februaru ove godine.

“I mi pripremamo našu odluku”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare, odgovarajući na pitanje kada se može očekivati odgovor Moskve na odluku EU-a i zemalja G7, javlja Anadolija.

Napominjući da Rusija neće priznati “nikakve gornje granice cijene”, Peskov je rekao da je usvajanje takvih odluka “korak ka destabilizaciji svjetskog energetskog tržišta”.

Peskov je istakao da ruska ekonomija ima potencijal da zadovolji sve potrebe “specijalne vojne operacije” u Ukrajini i da gornja granica cijene nafte na to neće uticati.

“Sankcije Rusiji nanose očiglednu štetu evropskim državama, i neprofesionalno je to negirati”, istakao je Peskov i dodao da su sankcije Rusiji izazvale određene probleme, ali, kako je kazao, ne na kritičnom nivou.

Ograničenje cijena ruske nafte na 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupilo je na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka.

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte na 60 dolara po barelu omogućuva da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU-a, njihove osiguravajuće kompanije i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje ispod cijene od 60 dolara.

Grupa 7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta. Čine ga predsjednici vlada Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime