15.9 C
Podgorica
28.05.2024.

Perović zaradila više od 40.000, ali pozajmila 2.000 eura

 

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović, koju Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja, zaradila je tokom prošle godine više od 40.000, uspjela da uštedi 7.000, a krajem godine pozajmila 2.000 eura, pišu Vijesti.

To stoji u njenom godišnjem izvještaju o imovini i prihodima, koji je juče objavljen na sajtu Agencije.

Ta institucija pozivala je prethodnih mjeseci u više navrata funkcionere da godišnje izvještaje o imovini i prihodima ne dostavljaju u posljednji čas, ali je Perović to učinila dan nakon isteka zakonskog roka.

Funkcioneri su u obavezi da zaključno sa 31. martom tekuće godine Agenciji dostave imovinske kartone za prošlu godinu.

Prema podacima sa sajta Agencije, direktorka je svoju izvještaj dostavila 1. aprila.

Jelena Perović uhapšena je prošle sedmice, a tužioci je sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, čime je državni budžet oštetila za više od 60.000 eura.

Perović se brani sa slobode. “Vijestima” je iz Višeg suda krajem prošle sedmice rečeno da je odbijen predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) za određivanje pritvora, ali da su određene mjere nadzora – zabrana napuštanja stana, zabrana pristupa i sastajanja sa određenim osobama i oduzimanje putne isprave.

Perović je u godišnjem izvještaju prijavila da je njena osnovna plata iznosila od 2.120 do 2.600 eura, dok je na ime varijabila prihodovala 5.341 euro. Od članstva u radnim grupama Agencije Perović je prošle godine inkasirala 5.600 eura.

5.600 eura Perović je zaradila po osnovu članstva u radnim tijelima Agencije, koja utvrđuju liste javnih funkcija

Budžetska inspekcija ranije je, pored ostalog, utvrdila da je Perović sama sebi potpisavala varijabile, što nije u skladu sa propisima, a taj nalaz je Ministarstvo finansija dostavilo Specijalnom tužilaštvu krajem marta.

Inspekcija je tada još utvrdila i da je direktorka Agencije radila i u dane praznika prošle godine – 22. i 23. maja i 13. i 14. jula, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 eura. Taj iznos, međutim, nije prijavljen kao posebni prihod u javno dostupnom izvještaju.

Perović je uspjela da uštedi 7.000 eura, a na kraju 2023. pozajmila je 2.000. U izvještaju se ne navodi od koga i u koliko rata će taj novac vratiti. Ona nikada nije dala saglasnost za uvid u bankarske račune.

Portparol SDT-a Vukas Radonjić ranije je saopštio da tužioci terete Perović da je zloupotrijebila službeni položaj i sebi i drugima nezakonito pribavila imovinsku korist u iznosu od više od 60.000 eura u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine.

On je naglasio da tužioci u posebnom krivičnom predmetu utvrđuju da li je zloupotrebljavala i službeni automobil.

“Svakako, u posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće cijenjena i službena dokumentacija ASK-a, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjedišta Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima SDT-a, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut”, poručio je Radonjić.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime