26.7 C
Podgorica
16.06.2024.

Pekić: Izbor Radovića nezakonit, odluka Demokrata mudra

Izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije bio je nezakonit, smatra Ivan Pekić, predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore. Očekuje brzu reakciju Upravnog suda u vezi sa izborom v.d. direktora policije. Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore, ocijenio je zrelom i mudrom jučerašnju odluku Demokrata da oroči podršku vladi do juna.

Pekić ocjenjuje da kulminacija oko sektora bezbjednost traje možda i pola godine. Smatra da je premijer Milojko Spajić u slučaju izbora v.d. direktira policije napravio grešku.

“Ono što je apsolutno problematično sa aspekta izbora v.d. direktora Uprave policije. Par stvari je diskutabilno, posebno sa aspekta da je to urađeno u telefonskoj sjednici u nedjelju veče, kada vlada i ne radi. Ne razumijem i nerazumnjivo mi je apsolutno, jer gospodin Aleksandar Radović je neko ko je u punom mandatu, nije v.d. pomoćnika direktora Uprave policije i vlada imala vrlo jasnu i preciznu situaciju koja je mogla da ga postavi za vršioca dužnosti direktora Uprave policije do izbora novog. Ovo što se uradilo apsolutno je, pravni galimatijas i vidjećemo koje će konsekvence iz ovoga izaći. Ja mislim da će Upravni sud apsolutno donijeti odluku da je nezakonito postavljen. Smatram da vlada nije morala posezati za ovakvim koracima”, kazao je Pekić u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

Na pitanje o najavljenoj tužbi Demokrata, sagovornik TVCG je kazao:

“Moj stav je da je on apsolutno nezakonito postavljen. E sad, da li ima elementa krivičnog bića djela apsolutno vlade, mislim da tu nema, jer kada uzmete u obzir da je situacija koja je apsolutno nerazrađena, prvenstveno zakonu, jer Zakon o Ministarstvu unutrašnjih poslova vrlo jasno u članu 16 propisuje na koji način se bira direktor Uprave policije, a to je tamo vrlo jasno i precizno propisano.”

Pekić smatra i da su izuzetno mladi ljudi došli na pozicije ministara i da bez iskustva i dobrih savjetnika oko sebe, prave kardinalne greške.

“Kada jedan ministar izgovori i obeća nešto javno, mora toga da se drži. Sjetite se da smo imali i tada izjavu aktuelnog ministra pravde da će podnijeti ostavku ukoliko se ne smijeni gospodin Šuković. Pa se sjetite onda da smo imali niz takvih nekih obećanja aktuelnih političara i na kraju nismo nigdje osjetili onu moralnu odgovornost koju bi trebali političari u Crnoj Gori da imaju…”

Dodaje da je očigledno da je na prvom mjestu politička kontrola bezbjednosnog sektora.

“Smatram da je sve one optužbe koje su se iznijele Odboru za bezbjednost i odbranu potrebno provjeriti. I smatram da glavni specijalni tužilac gospodin Novović ima obavezu da formira predmet za onako vrlo ozbiljno optužbe svog prvog saradnika gospodina Šukovića, a onda i aktuelnog ministra vlade gospodina Andreja Milovića, da se utvrdi izbijanjem da li tu postoji elemenata za krivično djelo ili ne, da se odbace sumnje i da naprosto imamo povjerenje u gospodina Šukovića ili gospodina Milovića, da li su oni kredibilni da rukovode tim vrlo važnim pozicijama u Crnoj Gori. Ono što je vrlo važno je da ne smijemo ostavljati ispod tepiha ovakve stvari, radi se o vrlo ozbiljnim optužbama, kada vas neko sa takvih adresa optužuje da ste u konekciji sa organizovanim kriminalnim grupama”, rekao je Pekić.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime