19.9 C
Podgorica
30.05.2024.

Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulaz na Kosovo

Na prelazu Merdare kosovske vlasti danas nisu dozvolile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja Srpske pravoslavne crkve da uđu na teritoriju Kosova, kako bi prisustvovali svečanom početku rada redovnog godišnjeg zasijedanja Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

To je potvrđeno RTS-u u Patrijaršiji.Iz Patrijaršije navode da zbog toga Sabor SPC neće, kao što je bilo planirano, početi sa radom sjutra u Pećkoj patrijaršiji, već će se arhijereji okupiti u Beogradu, u Hramu Svetog Save na Vračaru, gdje će u devet sati početi liturgija.

Sabor će sjutra početi u kripti prizivom Svetog duha u Hramu Svetog Save gdje će se okupiti svi arhijereji SPC.

Radni dei Sabora pod predsjedništvom patrijarha Porfirija počeće u Kripti Hrama Svetog Save, a poglavar SPC će se na samom početku svečane sjednice obratiti arhijerejima i istaknuti najznačajnija dešavanja u toku protekle godine i ukazati na neke od izazova sa kojima će se Sabor baviti u narednim danima.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedjelju dana.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je patrijarhu zabranjen ulazak na Kosovo po direktnoj naredbi Aljbina Kurtija.

“Patrijarh srpski je danas u 13.30 časova trebalo da pređe administrativni prelaz Merdare kako bi se uputio u vjekovno sjedište srpskih arhiepiskopa i patrijarha, ali u trenutku kada se on nalazio nadomak prelaza, iz Prištine je stigla zabrana u kojoj se navodi da poglavar SPC ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije”, rekao je Petković.

U saopštenju se navodi da je oficir za vezu Beograda u skladu sa svim važećim sporazumima i procedurama poslao najavu o planovima poglavara SPC da u Pećkoj patrijaršiji prisustvuje prvom danu Sabora SPC.

“Takva politika, politika mržnje, vjerske netolerancije, ugnjetavanja, zabrana kandidovala je takozvano Kosovo za članstvo u Savjetu Evrope i neka se nad tom činjenicom u svijetlu današnjih događaja dobro zamisle svi oni predstavnici međunarodne zajednice koji takvu politiku kreiraju i podržavaju“, poručio je Petković.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime