12.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Patrijarh Porfirije sa državnim vrhom Mađarske

Razgovorima s državnim vrhom Mađarske patrijarh srpski Porfirije završava posjetu toj zemlji. Sastaće se sa premijerom Viktorom Orbanom, predsjednicom Katalin Novak, kao i sa predsjednikom parlamenta Laslom Koverom.

Patrijarh Porfirije završava trodnevnoj posjetu Eparhiji budimskoj povodom stogodišnjice uspostavljanja Srpske patrijaršije i dvadesetogodišnjice arhijerejskog služenja episkopa Lukijana na čelu Eparhije budimske, prenosi RTS.

Patrijarh Porfirije je sinoć posjetio Srpsku školu “Nikola Tesla” koja je krovna obrazovna institucija Srba u Mađarskoj.

U četiri naselja imaju četiri osnovne škole, četiri predškolske ustanove, jednu gimnaziju, biblioteku i dva studentska, odnosno učenička doma.

Trenutno je upisano oko 830 đaka. Škola je potpuno integrisana u obrazovni sistem Mađarske i finansira je Vlada te države.

U obraćanju učenicima patrijarh Porfirije je istakao da škola postoji da bismo sticali znanja, ali da smo, ako ne stičemo vrlinu, onda u opasnosti u najmanju ruku da znanje postane kontraproduktivno.

Navodi da nije neophodno da se ređaju mnogi primjeri, dovoljno je, kaže, da se sjetimo najekstremnijeg primera, a to je primer atomske energije.

“Kako je moguće da je nešto što je produkt najvrjednijih istraživanja, pronalazak koji može i tekako da pomogne čovječanstvu, ako nema vrline ono što je plod znanja, ako nema vrline koja je regulator i ograda znanja, onda ta atomska energija može da postane najveći neprijatelj čovjekov”, ukazao je patrijarh Porfirije.

Juče je na liturgiji u Sabornoj crkvi u Sentandreji bio prisutan i zamjenik premijera Mađarske Žolt Šemjern. On je rekao da je mađarska vlada posvećena dubokom prijateljstvu između Mađarske i Srbije i da dvije zemlje čvrsto stoje na odbrani hrišćanstva u svijetu.

Patrijarh Porfirije će danas razgovarati i sa državnim vrhom Mađarske, primiće ga predsjednik vlade Viktor Orban.

Potom će posjetiti baziliku Svetog Stefana, prvog mađarskog hrišćanskog kralja, a zatim i  parlament, gdje će se sastati s predsjednikom parlamenta Laslom Koverom.

Posjetu završava susretom s predsjednicom Mađarske Katalin Novak.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime