24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Pad zaliha nafte u SAD, barel 121,89 dolara

Zalihe sirove nafte i goriva u SAD pale su prošle nedjelje, objavila je danas američka Uprava za energetske informacije (EIA), nakon čijeg su saopštenja cijene “crnog zlata” ubrzale rast.

Američke komercijalne zalihe sirove nafte pale su za 2,5 miliona barela u sedmici zaključno sa 18. martom, na 413,4 miliona barela, što je signal snažne potražnje kako američkih rafinerija tako i međunarodnih kupaca, koju nije ublažilo ni puštanje u promet 4,2 miliona barela nafte iz američkih strateških rezervi, prenosi Reuters.

Zalihe benzina i destilata u SAD su takođe pale minule nedjelje, dok je količina isporučenih proizvoda, kao okvirni pokazatelj potražnje, povećana za 400.000 barela dnevno na 21,1 milion barela dnevno.

Prema podacima EIA, zalihe benzina su opale za 2,9 miliona barela na 238 miliona barela, dok su zalihe destilata, koje obuhvataju dizel i lož ulje, smanjene za 2,1 milion barela.

Nakon objave ovih podataka, cijene nafte su ubrzale rast, pri čemu je američka nafta WTI ojačala za 5,88 dolara ili 5,4 posto na dnevnom nivou na 115,13 dolara po barelu, dok je evropska nafta Brent poskupila za 6,40 dolara ili 5,6 procenata, na 121,89 dolara.

Cijene nafte su ponovo u usponu posljednjih dana, jer se svijet suočava sa velikim manjkom raspoložive ponude zbog teških sankcija koje su Sjedinjene Države i njeni saveznici uveli Rusiji zbog vojne akcije u Ukrajni.

Visoku globalnu potražnju za naftom ilustruje i podatak EIA da je američki izvoz ovog energenta porastao na 3,8 miliona barela dnevno, na najviši nivo od jula 2021. godine, i da je iskorišćenost kapacieta američkih rafinerija u Meksičkom zalivu skočila na najviši nivo od januara 2020. godine – na 94,3 procenta, prenosi Tanjug, javlja Biznis info.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime