11.8 C
Podgorica
26.11.2022.

Orbanova stranka pobijedila u Mađarskoj

Mađarska desničarska stranka Fides premijera Viktora Orbana ubjedljivo je pobijedila na jučerašnjim parlamentarnim izborima, pokazuju prvi rezultati.

Orbanova koalicija osvojila je 57 odsto glasova, a proevropska opoziciona koalicija Ujedinjeni za Mađarsku 31 odsto, saopštila je državna izborna komisija, poslije 43 odsto prebrojanih glasova.

Očekivalo se da današnji izbori budu najneizvjesniji otkako je Orban ponovo postao premijer 2010. godine, jer je šest vodećih opozicionih partija ostavilo po strani ideološke razlike i formiralo jedinstven front protiv Fidesa.

Marki-Zaja, kandidata za premijera opozicije, obećavao je da će okončati raširenu korupciju u vladi i podići životni standard povećanjem finansiranja zdravstvenog i prosvetnog sistema.

Opozicione stranke i međunarodni posmatrači ukazuju na strukturne prepreke za poraz Orbana i navode sveprisutan provladin stav u državnim medijima, dominaciju Orbanovih saveznika u privatnim medijima i krojenje izbornih jedinica u korist vlasti.

U parlament je ušao i Pokret Naša otadžbina, na čijem je čelu radikalni desničar Laslo Torockaj, sa osvojenih više o šest odsto glasova. Torockaj je osnivač Omladinskog pokreta 64 županije, koji je srpska policija okarakterisala kao ekstremističku organizaciju. Njemu je zbog toga 2004. godine zabranjen ulazak u Srbiju na godinu dana, a potom ponovo od 2008. do 2010.

Od 199 poslanika mađarskog parlamenta, 106 je birano po većinskom principu, tako što u 106 izbornih jedinica pobjeđuje kandidat sa najviše glasova. Preostala 93 mandata dodjeljuju se na izborima na kojima se nadmeću partijske liste. Cenzus za ulazak liste u parlament je pet odsto glasova izašlih birača, deset odsto u slučaju koalicije dvije stranke i 15 odsto za saveze tri ili više partija.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime