20.9 C
Podgorica
19.06.2024.

Optužnica SDT-a: Zvicerova grupa pred sudom: Planirali ubistvo Šakovića

U podgoričkom Višem sudu danas će biti nastavljeno suđenje za podstrekavanje na ubistvo Milića-Minje Šakovića. Sud bi, kako se očekuje, trebalo da odluči o predlogu za spajanje dva krivična postupka, imajući u vidu da se za ovo krivično djelo tereti i Dragan Knežević.

Ministarstvo pravde informisalo je Viši sud u Podgorici da se Knežević nalazi u ekstradicionom pritvoru u Francuskoj i da se očekuje njegovo izručenje. Knežević, koji se smatra važnim članom klana “kavač”, uhapšen je u novembru prošle godine u Parizu.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je u junu prošle godine optužnicu protiv navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera i grupe njegovih saradnika zbog podstrekavanja na ubistvo Minje Šakovića. Zvicer se tereti da je, kao saizvršilac, izvršio krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja.

Optužnicom su obuhvaćeni pored Zvicera, Radoje Živković, Aleksandar Paunović, Aleksandar Ljumović, Dragan Knežević, Milan Knežević, Stevan Kraljević, Budimir Rašović, Jovan Trkulja, Nikola Mirić, Jovan Miranović, Aleksandar Veljović, Saša Stanišić, Zoran Lekić, Boban Milić i Milan Vujotić.

Pred podgoričkim sudom je već u toku postupak za planiranje ubistva Šakovića po predmetu u kojem je prvooptuženi Jovan Trkulja. Međutim, nakon otkrivanja ” SKY” komunikacije SDT je došlo do novih saznanja i za pomenuto ubistvo podiglo još jednu optužnicu.

U toj drugoj optužnici, u koju je portal Dan imao uvid, navodi se da je “optuženi Radoje Zvicer, od druge polovine 2020. godine do marta 2021. godine, na teritoriji Crne Gore i drugih zemalja Evrope, svjestan svog djela čije izvršenje je htio i znajući da je njegovo djelo zabranjeno, zajedno sa organizatorom Igorom Božovićem, sa umišljajem podstrekavao druge na izvršenje krivičnog djela teško ubistvo”.

SDT navodi da je u toku 2020. godine, “na teritoriji Crne Gore i drugih zemalja Evrope, svjestan svog djela čije izvršenje je htio i znajući da je njegovo djelo zabranjeno, okrivljeni Radoje Zvicer, zajedno sa Igorom Božovićem, organizovao kriminalnu organizaciju”.

“Pa su kao organizatori kriminalne organizacije okrivljeni Zvicer i Igor Božović radi realizacije kriminalnog plana i to okrivljeni Zvicer za sebe odredio da planira izvršenje pojednih krivičnih djela, dok je Božović za sebe odredio da planira izvršenje pojedinih krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija i stvorena da sam i preko drugih pripadnika kriminalne organizacije vrbuje lica, da vrši koordinaciju praćenja lica koja treba lišiti života i njihovih navika, te da prikuplja podatke o preduzetim aktivnostima članova kriminalne organizacije”, navodi se u optužnici SDT-a

Specijalno tužilaštvo navodi da je Božović u “cilju lišenja života oštećenog sada pok. Milića Šakovića iz bezobzirne osvete, kako bi suprotstavljenu kriminalnu organizaciju oslabili i navodio i uticao na okrivljenog Milana Vujotića i druge za sada neidentifikovane članove kriminalne organizacije da Šakovića liše života”.

Podsjetimo, Šaković je ubijen u junu 2022. godine u Budvi. Okrivljeni za to ubistvo su Duško Tanasković i Luka Pilčevič, državljani Srbije, Tanasković je u zatvoru u Hrvatskoj, a Pilčević je u bjekstvu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorRTCG
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime