32 C
Podgorica
25.06.2024.

Opština Bar opredijeljena za koncept nultog otpada

U okviru projekta “Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori”, koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou.

Učesnici sesije, kako je saopšteno iz barske lokalne uprave, bili su predstavnici četiri crnogorske opštine – Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

U ime barske lokalne uprave, učešće su uzeli potpredsjednica Opštine Tanja Spičanović, menadžerka Tanja Bardić i savjetnik za pravne i normativne poslove u Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove i saobraćaj Ljubiša Tadić.

Događaju su prisustvovale i članice Multisektorskog foruma “Bar za Bar” Magdalena Jovetić i Anđela Jukić.

Iz Opštine Bar naveli su da svoje stručno znanje i veoma bogato iskustvo iz oblasti zaštite životne sredine sa učesnicima su podijelile konsultantkinje Gordana Đukanović i Ivana Vojinović.

Uvažavajući načela Arhuske konvencije, navodi se da istaknuta je potreba jačanja uloge građana i organizacija civilnog društva u pitanjima koja se tiču životne sredine.

“Kako je koncept nultog otpada usredsređen na ljude, istaknuta je važnost obrazovanja i učešća cijele zajednice za promjenu paradigme, usvajanje nove prakse i postepeno ukidanje otpada”, naveli su iz barske opštine.

Edukacija građana je, prema njihovim riječima, ključni pokretač tranzicije ka konceptu nultog otpada.

“Stoga je potrebno u kontinuitetu organizovati edukativne kampanje koje bi podstakle učešće građana i pozvati lokalne preduzetnike i civilni sektor da ponude rješenja kojima bi usmjeravali njihov angažman na planu nultog otpada. Kao najveći izazovi prepoznati su smanjenje upotrebe jednokratnih proizvoda u domaćinstvima i prevencija nastanka otpada u ugostiteljskim objektima”, ukazuju iz Opštine Bar.

Kada je i pitanju kvalitet vazduha, navodi se da u Baru postoji mjerna stanica za praćenje kvaliteta vazduha kao i mjerna stanica za praćenje koncentracije alergenog polena u vazduhu.

“Cijeneći značaj ovih pokazatelja za informisanje kako lokalnog stanovništva tako i turista, prepoznata je potreba za uspostavljanjem servisa za objavljivanje tih podataka u realnom vremenu putem web stranica Opštine i Turističke organizacije, lokalnih portala, interaktivnih bilborda, društvenih mreža i na drugi građanima vidljiv način”, naveli su iz barske opštine.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime