12.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Održana Međunarodna konferencija ARS-UM23 Univerziteta “Mediteran” Podgorica 

Dvodnevna, hibridna, međunarodna konferencija ARS-UM23 nastala u organizaciji Univerziteta “Mediteran” Podgorica, a uz podršku Italijanske ambasade u Podgorici, otvorena je 5. decembra u 10č pozdravnim riječima H. E Andreine Marselle, ambasadorke Italije u Crnoj Gori, nakon čega je uslijedila italijanska sesija, jedna od devet tematski podijeljenih sesija ovog događaja.
Trijezični program ovogodišnje konferencije, koji je okupio tridesetak učesnika, profesora, doktoranada, istraživača i umjetnika, od Italije, Španije, Velike Britanije, preko regiona i Poljske do Kurdistana i Šri Lanke, svjedočio je dubokim diskusijama i često nedostatku vremena predviđenom za svaku od sesija.
Od diskusija koje su se odnosile na globalna pitanja i društvene fenomene (sesije o kulturnim razmjenama u globalizovanom svijetu), preko istorijskih podsjećanja na neka važna vremena (sesije o vrijednostima koje ne smijemo zaboraviti), pa do pojedinačnih umjetničkih praksi koje mijenjaju društvo i okolinu, samo govore u prilog bogatstvu koju nudi jedno ovakvo okupljanje, ali i svjedoči bazičnoj potrebi čovjeka da u svim uslovima kreira i stvara, čak i kad su okolnosti nemoguće (primjer umjetničkog stvaralaštva OSI o čemu je govorio italijanski profesor Frankabandera).
Jedna trećina učesnika, iz Crne Gore i regiona (FVU, FSJ, PF, FDU Cetinje i Univerziteti u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu) su takođe svojim umjetničkim praksama i istraživanjima pokazali koliko je prostor bivše Jugoslavije bogat i važan za teme koje su se obrađivale.
Međunarodna konferencija ARS-UM23 Univerziteta “Mediteran” Podgorica se organizuje drugu godinu zaredom, a za koncept, ideju i realizaciju događaja ove godine, odgovorni su: predsjedavajuća Odbora konferencije, mr Nataša Kraljević, predavač na Fakultetu vizuelnih umjetnosti i šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju,  uz podršku tima profesora i kolega: predavača i lektorke mr Milene Dragutinović “Fakultet za strane jezike prof. dr Radmile Janičić FON, Univerzitet u Beogradu, profesora Marka Gošovića & Balše Gobovića sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti prof. dr Maje Delibašić sa Fakulteta za informacione tehnologije i Predraga Glomazića, rukovodioca IT službe Univerziteta “Mediteran” Podgorica.
Program i knjigu apstrakata možete pogledati na sajtu Fakulteta vizuelnih umjetnosti https://fvu.unimediteran.net/index.php/mne/conference-2
- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime